x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu mâncaţi pe fugă!

Nu mâncaţi pe fugă!

de Magda Marincovici    |    19 Mai 2014   •   20:42
Nu mâncaţi pe fugă!
Sursa foto: Thinkstock
Boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică, afecţiuni provocate de alimente hipercalorice, fast-food, dulciuri rafinate
Alimentaţia dezechilibrată şi stilul de viaţă mai ales la locul de muncă, corelat cu predispoziţia genetică, explică apariţia bolii Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), afecţiuni inflamatorii cronice.  “Este o dietă complet diferită decât cea cu care am fost noi crescuţi de părinţii noştri. Se recrutează în interiorul nostru un anume tip de populaţie bacteriană în intestin, pentru că au mereu de-a face cu acest tip de alimentaţie care nu e deloc benefică şi care grefat pe predispoziţia genetică determină boala”, precizează conf. dr. Liana Gheorghe, preşedinte executiv al Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă.

Boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă) sunt afecţiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv şi se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus şi puroi (între 3 şi 4 şi peste 20/zi), apărute atât ziua, cât şi noaptea, dureri abdominale, febră, dispariţia apetitului, scădere în greutate. O persoană cu boala Crohn poate avea nevoie să meargă la toaletă şi de peste 20 de ori. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o perioadă mai lungă de patru săptămâni trebuie să se prezinte la medic.

Având în vedere că sunt boli cronice, boli pe viaţă, este foarte important pentru pacient “să înveţe să deţină control asupra lor”, astfel încât să aibă un comportament de om normal.

Conf. dr. Liana Gheorghe atrage atenţia asupra necesităţii unei diete cât mai naturale, să se consume legume şi fructe româneşti sau din gospodăria proprie, mamele să alăpteze la sân măcar 6-12 luni,  iar diversificarea alimentaţiei la bebeluşi să se facă cât mai natural.

Persoanele afectate de aceste boli sunt în special tineri, bine dotaţi intelectual, elevaţi, care fac parte din medii înalte, au profesii de succes, lucrează mult în spaţii închise, uneori 10-12 ore, mănâncă pe fugă alimente semipreparate, din fast-food, alimente supraprelucrate termic, dulciuri rafinate, diete hipercalorice. Aproximativ 10.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în registrele naţionale.

Pentru informarea asupra acestor afecţiuni, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, cu sprijinul Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă şi în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Afecţiuni Autoimune din România, lansează campania “Alege să fii tu învingătorul!”. “Şi pacientul, şi medicul de familie la care se prezintă cu primele simptome, chiar şi medicul infecţionist, pentru că este vorba de diaree, pot să nu se gândească în prima instanţă la aceste boli. Atragem atenţia subiecţilor care pot avea sau pot face aceste boli, societăţii în general ca să-i încorporeze pe aceşti pacienţi. De fapt acestea sunt principalele două segmente cărora li se adresează această campanie”, subliniază conf. dr. Liana Gheorghe.

×