x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu va infofoliti!

Nu va infofoliti!

26 Oct 2004   •   00:00

Si fiindca am inteles ca vaccinul antigripal este pavaza impotriva epidemiei de gripa, sa-l lasam pe profesorul Adrian Streinu Cercel sa explice cum se manifesta gripa si ce tratament e bine sa se aplice.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cu atat mai mult cu cat solutia adoptata de cei mai multi este sa dea fuga la farmacie si sa cumpere antibiotice. Ei bine, antibioticul este cea mai proasta terapie. In primul rand ca antibioticele nu au nici un efect asupra virusurilor, iar gripa este produsa de virus. In plus, antibioticul face numai rau, omoara o serie de bacterii folositoare din mucoase si desfiinteaza astfel primul scut de aparare al organismului. Dar raul nu se limiteaza doar la atat, bacteriile devin rezistente la antibiotice, care astfel nu mai pot actiona in caz de nevoie.

Gripa debuteaza cu dureri musculare si in articulatii, omul parca ar fi batut, il doare si capul, iar febra urca la 38-39 de grade, ba chiar atinge nivelul 40. Dupa acest maxim urmeaza 2-3 zile fara febra, iar apoi ea revine spre 38 de grade. Bolnavului poate sa-i curga nasul, poate sa faca si pneumonie interstitiala. Omul gripat trebuie bine hidratat cu ceaiuri indulcite si cu lamaie. El trebuie sa inghita antitermice de genul paracetamol, si nu aspirina. Se recomanda si antiinflamatoarele, care scad febra si durerile musculare, dar bolnavii de ulcer e cazul sa le evite. Bolnavul trebuie sa manance bine, sunt necesare proteine, o supa de carne si alt aport energetic, fiindca arderile lui sunt mai puternice. Sa se infofoleasca bolnavul de gripa? Nu! Bolnavul de gripa trebuie sa-si asigure starea de confort termic: daca e cuprins de frisoane, sa se inveleasca, daca ii e cald, sa stea dezvelit. Infofolirea il expune pe gripat riscului de a se deshidrata si mai tare. Cat este gripat, bolnavul e bine sa stea la pat. Ducandu-se la serviciu isi supune organismul unui stres suplimentar. In plus, le paseaza gripa si celor din jur, fiindca gradul de contagiozitate e foarte mare, de 95%.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă