x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nutritie - Carnea rosie, inamicul articulatiilor

Nutritie - Carnea rosie, inamicul articulatiilor

15 Dec 2004   •   00:00

Carnea rosie ar putea dubla riscul artritei reumatoide, sustine un studiu recent realizat in Marea Britanie si publicat in Arthritis and Rheumatism.


MAGDA MARINCOVICI

ATENTIE. Consumul exagerat de preparate din carne rosie afecteaza articulatiile
Artrita reumatoida este o boala autoimuna, care se caracterizeaza printr-o inflamare care conduce la distrugerea progresiva a cartilagiului si deformarea articulatiilor. Comparativ cu barbatii, femeile intre 30 si 50 de ani sunt mai expuse acestei afectiuni: proportia este de trei femei la un barbat.

Sunt monoartrite cand este afectata o singura articulatie si poliartrite cand sunt atinse mai multe articulatii. O artrita care dureaza mai mult de trei luni se numeste cronica. Boala se distinge prin dureri articulare nocturne care pot trezi bolnavul din somn.

CAUZE. Printre cauzele posibile ale bolii se afla predispozitia genetica si tabagismul. Dar un nou studiu consacrat acestei afectiuni aduce probe ca si consumul de carne rosie contribuie la aparitia artritei reumatoide.

Doctorul Dorothy Pattison de la Universitatea din Manchester a coordonat un studiu integrat intr-un amplu program european EPIC (European Prospective Investigation of Cancer). Programul a inclus 26.630 de persoane intre 45 si 75 de ani, tinute sub observatie medicala intre 1993 si 2000. Studiul aduce probe potrivit carora persoanele cu artrita reumatoida sunt cele care mananca frecvent carne rosie si cele care au un deficit de vitamina C. De asemenea, in acest grup de pacienti sunt incluse persoane fumatoare.

EXPLICATIE. Persoanele mari consumatoare de preparate din carne rosie prezinta un risc dublu de a face artrita reumatoida. Doctorul Dorothy Pattison explica efectul nefast al carnii rosii asupra articulatiilor. Carnea rosie este un aliment caracterizat printr-un continut crescut de colagen. Consumul frecvent de carne rosie ar conduce la aparitia unei sensibilitati la colagen si deci la scaderea secretiei de anticorpi care neutralizeaza colagenul. De-a lungul anilor, aceasta sensibilitate tacuta si nedureroasa incepe sa se manifeste asupra articulatiilor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă roşie