Carnea rosie ar putea dubla riscul artritei reumatoide, sustine un studiu recent realizat in Marea Britanie si publicat in Arthritis and Rheumatism.
MAGDA MARINCOVICI
ATENTIE. Consumul exagerat de preparate din carne rosie afecteaza articulatiile
|
Sunt monoartrite cand este afectata o singura articulatie si poliartrite cand sunt atinse mai multe articulatii. O artrita care dureaza mai mult de trei luni se numeste cronica. Boala se distinge prin dureri articulare nocturne care pot trezi bolnavul din somn.
CAUZE. Printre cauzele posibile ale bolii se afla predispozitia genetica si tabagismul. Dar un nou studiu consacrat acestei afectiuni aduce probe ca si consumul de carne rosie contribuie la aparitia artritei reumatoide.
EXPLICATIE. Persoanele mari consumatoare de preparate din carne rosie prezinta un risc dublu de a face artrita reumatoida. Doctorul Dorothy Pattison explica efectul nefast al carnii rosii asupra articulatiilor. Carnea rosie este un aliment caracterizat printr-un continut crescut de colagen. Consumul frecvent de carne rosie ar conduce la aparitia unei sensibilitati la colagen si deci la scaderea secretiei de anticorpi care neutralizeaza colagenul. De-a lungul anilor, aceasta sensibilitate tacuta si nedureroasa incepe sa se manifeste asupra articulatiilor.