x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O lume din ce în ce mai obeză

O lume din ce în ce mai obeză

de Sînziana Stancu    |    08 Feb 2011   •   20:23
O lume din ce în ce mai obeză
Sursa foto: Lucas Jackson/Reuters

Unul din zece adulţi este obez la ora ac­tuală, potrivit unei statistici publicate de revista The Lancet. Există peste un miliard de persoane su­pra­ponderale în toată lumea, între care 300 de milioane sunt obeze din punct de vedere clinic, iar dintre acestea, 2% sunt copii. Dacă în trecut ro­bus­te­ţea fizică era ca o carte de vizită a "ti­tularului" ei, exteriorizând, după ve­chile concepţii, prosperitatea, succesul şi chiar un statut social supe­rior, acum este tocmai invers, păturile mai modeste ale societăţii, "slăbănogii" de altădată, reuşind să ia locul graşilor bogaţi de pe vremuri.

Şi aspectul stratului adipos al corpului a suferit modificări importante, făcând de la un punct încolo deosebire între "graşi" şi "obezi". Astfel, cei din prima categorie au rotunjimi din "surplusuri" ceva mai ferme şi mai "echitabil" distribuite pe su­pra­fa­ţa corporală (cu diferenţele ana­to­mi­ce de rigoare între sexe). Par a fi un fel de "vintage" în societatea de astăzi, faţă de cei din a doua categorie, care de­păşesc suta de kilograme încă din ti­nereţe, iar "colacii" lor de grăsime au aspect flasc, ca şi cum grăsimea ar fi ambalată în pungi de plastic lipi­te aiurea de corp, dându-le un aspect di­form, iar într-un stadiu avansat, chiar hidos.  

Obezitatea şi "aliaţii" ei principali – colesterolul şi tensiunea arterială crescute – sunt cei mai mari factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Cu toate că medicina modernă ne-a pus la dispoziţie medicamente cu care să ţinem în frâu colesterolul şi tensiunea şi astfel aceste afecţiuni fiind în scădere în ţările dezvoltate, obezitatea este în continuă creştere la nivel mondial şi ameninţă să facă din ce în ce mai multe victime. De pil­dă, potrivit studiului publicat în The Lancet, în 2008, 9,8% dintre băr­baţi şi 13,8% dintre femei din toată lu­mea erau obezi, spre deosebire de sta­tisticile din 1980, care arată că nu­mai 4,8% dintre bărbaţi şi 7,9% dintre femei sufereau de obezitate. Stu­diul a fost realizat de o echipă mixtă de cercetători de la universităţile Harvard şi Imperial College London, care au luat în calcul Indicele de Masă Cor­porală (IMC), nivelul colesterolului în sânge şi cel al tensiunii arteriale.

ICM este un raport bazat pe greutatea şi înalţimea fiecărei persoane. Se cal­cu­­lează împărţind greutatea corporală exprimată în kilograme la pătratul înăl­ţi­mii exprimat în metri. Un IMC cuprins între valorile 18 şi 25 aparţine unui om sănătos, peste 25, unuia gras, iar peste 30, unuia obez. Mai precis, conform unui tabel cu grupe de va­lori, acestea arată astfel:
18,49 sau mai puţin - stadiul  de subponderal
între 18,50 şi 24,99 – stadiul de greutate normală
între 25,00 şi 29,99 – stadiul de supraponderal
între 30,00 şi 34,99 – stadiul de Obezitate (gradul I)
 între 35,00 şi 39,99 – stadiul de Obezitate (gradul II)
40,00 sau mai mult – stadiul de Obezitate morbidă

Principalele cauze ale obezităţii sunt urbanizarea de tip occidental, cu tot aşa-zisul ei "confort" şi hrana proastă, adică meniurile de tip fast-food, băuturile, mai ales cele acidulate, îndulcite cu mult zahăr şi alţi edulcoranţi sintetici, cum este "familia" băuturilor răcoritoare Cola, obiceiul fumatului şi stilul de viaţă sedentar, de tipul muncii de birou, "importate" tot din ţările dezvoltate. 

Potrivit statisticilor, unele ţări din Eu­ropa occidentală au reuşit să stabi­li­zeze nivelurile IMC. Acesta este ca­zul femeilor din Belgia, Finlanda, Fran­ţa, Italia şi Elveţia. În schimb, la bărbaţii din Italia şi Elveţia s-a ob­servat o uşoară creştere a acestui indice.

Dacă ar fi să se facă o hartă a obe­zi­tăţii, Statele Unite sunt, de departe, pe primul loc în topul grăsimii din ţă­rile dezvoltate şi cu nivel de trai ri­di­cat. În perioada studiului, 1980-2008, greutatea corporală a america­ni­lor a crescut, în medie, cu 1 kilogram pe an. După SUA, pe locul al doi­lea se află Marea Britanie, unde obezitatea s-a extins ca o epidemie. În schimb, între ţările cu nivel de trai ri­dicat din Europa, Italia a primit "co­ro­niţa" ca singura ţară dezvoltată care şi-a păstrat silueta. IMC-ul italie­ni­lor a scăzut în această perioadă, cel mai mult la femei, la bărbaţi înre­gis­trându-se însă uşoare creşteri ale acestui indice, dar nu semnificative. Dieta mediteraneană, bazată pe pas­te, ulei de măsline, legume şi fructe pare să fie cea care i-a ajutat cel mai mult pe italieni să-şi menţină silueta. În America de Sud, "greii" acestui con­tinent se află în Chile. Chilienii s-au îngrăşat spre sfârşitul dictaturii din anii ’90, când au "înflorit" şi la ei restaurantele fast-food.

Ceea ce este mai interesant şi mai puţin ştiut este faptul că mâna de locuitori – aproximativ 10.000 de su­fle­te – de pe o mică insulă din Paci­fic, Nauru, este prima în topul mondial al "oamenilor cu greutate". Din "aş­chii" cum erau înainte, cei din Nauru, au devenit cei mai graşi de pe Pământ, după ce au ajuns nişte hul­pavi, care au renunţat la hrana tra­diţională în favoarea ispititoarelor, dar nesănătoaselor  mâncăruri occidentale primite ca "recompensă" de la companiile străine care le ex­ploa­tea­ză minele de fosfaţi din insulă. Acum, locuitorii din Nauru nu mai mă­nâncă decât pui de tip fast-food, iar apa lor a devenit Coca-Cola. La po­lul opus, cel al "slăbănogilor" pla­ne­tei, se află bangladeshienii. Sunt cei mai slabi oameni de pe Pământ. 

Cât priveşte cazurile de colesterol şi hipertensiune arterială, tot ţările cu un nivel de trai ridicat au reuşit să ţină în frâu înmulţirea acestora. Pe locul întâi în rândul ţărilor europene privind scăderea cazurilor de hipertensiune se află Marea Britanie, chiar dacă înregistrează o rată crescută a obezităţii. Reduceri mai semnificative a cazurilor de hipertensiune, dar şi de colesterol, au fost înregistrate în Asia, Australia şi în America de Nord, iar la nivel global s-a manifestat de asemenea o tendinţă de scădere a acestor cazuri. Ţările cu cele mai multe cazuri de hipertensiune arterială sunt ţările baltice şi cele estul şi vestul Africii.

La capitolul "colesterol crescut" există şi aici reduceri semnificative în multe dintre ţările occidentale din Europa, în America de Nord, Asia şi Australia. Ţările "cu hipercolesterol"  sunt cele din estul şi sud-estul Asiei şi cele din regiunea Pacificului.

"Este salutar faptul că multe ţări au înregistrat succese în reducerea ten­siunii arteriale şi a colesterolului, în ciuda creşteii Indicelui de Masă Cor­porală (...) Îmbunătăţind monito­ri­zarea şi tratamentele, vom contribui pro­babil la scăderea acestor factori de risc în ţările cu un nivel crescut de trai, aşa cum s-a întâmplat şi după re­ducerea consumului de sare şi fo­lo­sirea grăsimilor sănătoase, nesatu­ra­te", a afirmat profesorul Majid Ez­za­ti, coordonatorul studiului despre aces­te valori. Nu în ultimul rând, se poa­te preveni astfel şi apariţia diabe­tu­lui şi ar putea fi recâştigaţi cei 9 ani de viaţă despre care se spune că se pierd din cauza obezităţii. Afirmaţiile lui Ezzati au fost completate de cole­gul său, specialistul Mike Knapton, care a afirmat că acestea sunt "veşti bune", pentru că "s-au văzut progrese clare în reducerea cazurilor de hi­per­tensiune şi de colesterol crescut în ţările dezvoltate, totul demonstrând fa­ptul că stilul de viaţă şi intervenţiile medicale pot funcţiona" cu rezultate bune. Eliminarea cauzelor care duc la obezitate este însă esenţială, pentru că astfel efectele ei "colaterale", ca hi­pertensiunea, colesterolul sau dia­be­tul, boli ale căror tratamente îm­po­vă­rează până şi bugetele celor mai bogate naţiuni, vor fi mult reduse.

Mici, graşi şi frumoşi, dar nesănătoşi
Un semnal de alarmă în privinţa obezităţii îl reprezintă creşterea tot mai mare a numărului de cazuri  la copii. Dacă până mai acum zece ani, cazurile de obezitate la copiii din România erau foarte rare, acestea au "izbucnit" după anii ‘90, o dată cu primele generaţii care au făcut inaugurarea produselor fast-food ajunse şi la noi în ţară. Aceste generaţii încep să aibă acum probleme cu controlul apetitului şi al greutăţii corporale, mai ales că şi-au păstrat aceste obiceiuri alimentare, pentru că au fost "fidelizaţi" de companiile producătoare de hamburgeri delicioşi, gogoşele, prăjiturele...  împănate cu substanţe ce le-a provocat dependenţă. Aceste programe de fidelizare a clienţilor practicate de companiile producătoare şi furnizoare "îl ţin prizonier ani de zile şi e nevoie de un exerciţiu dificil de voinţă ca tânărul să se sustragă acestui tip de alimentaţie şi, implicit, acestui tip de marketing", observa specialistul în igienă alimentară, Gheorghe Mencinicopshi. În ultimul clasament al copiilor obezi din Europa, România a ocupat locul al treilea.

România dolofană
În statisticile din 2008, România arăta cam aşa: un sfert din populaţia sa era obeză adică aproximativ 4,5 milioane de persoane adulte, iar 8 milioane, supraponderale. Cea mai recentă statistică, de anul trecut, plasa România pe locul al treilea în rândul ţărilor europene "obeze". În principal, obezitatea este provocată de proastele obiceiuri alimentare, ca mesele neregulate sau săritul peste mesele principale ale zilei din diverse motive, în special din cauza supraîncărcării programului de lucru şi "rezervarea" pentru o masă copioasă, dar împovărătoare pentru organism, luată seara târziu. De asemenea, preferinţa pentru hrana procesată, în detrimentul produselor naturale, preferată din comoditate sau din lipsa de timp pentru prepararea ei în casă, din produse naturale. La toate acestea se adaugă şi stresul aproape de neevitat în ziua de astăzi, precum şi sedentarismul provocat de tehnologizare excesivă şi lipsa unei educaţii pentru mişcare fizică şi sport. S-a mai observat că cele mai multe victime ale obezităţii sunt intelectualii, 80% dintre ei fiind ameninţaţi de obezitate... şi se înţelege lesne de ce.

×
Subiecte în articol: obezitate