x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O lume nebuna, nebuna, nebuna...

O lume nebuna, nebuna, nebuna...

28 Oct 2004   •   00:00

Bolile mintale vor reprezenta in 2020 a doua cauza de mortalitate, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Se estimeaza ca in prezent in lume sunt 400 de milioane de persoane cu tulburari mintale sau cu probleme psiho-sociale. Potrivit expertilor OMS, aceste boli vor constitui a doua cauza de deces si handicap in perspectiva anului 2020. OMS atrage atentia, de asemenea, ca aceste boli se asociaza frecvent cu alcoolismul, toxicomania si suicidul.

MAGDA MARINCOVICI

REALITATE. Specialistii OMS atrag atentia ca tulburarile mintii se asociaza frecvent cu drogurile si alcoolul
DEPRESIE. Doctorul Benedetto Saraceno, directorul Departamentului pentru Sanatatea Mintii in cadrul OMS, a anuntat ca, la ora actuala, in lume, depresia este a cincea cauza de deces si handicap. In fata depresiei, femeile si barbatii sunt inegali. Femeile sunt afectate de depresie de doua ori mai mult decat barbatii. Aceasta boala atinge o femeie din cinci si "doar" un barbat din zece. In lume sunt aproximativ 340 de milioane de oameni cu depresie, episod care se poate repeta de mai multe ori de-a lungul vietii. Spatiile urbane, aglomerate, stresante sunt cele in care locuiesc majoritatea persoanelor depresive.

SUICID. Desi exista medicamente eficiente, putini bolnavi beneficiaza de diagnostic si tratament corect.

Anual, in lume se inregistreaza 10 milioane de tentative de suicid, din care 10% sunt fatale. In topul tarilor in care rata suicidului este ingrijoratoare se plaseaza: tarile ex-URSS, cu peste 16 suiciduri la 100.000 de locuitori, urmate de SUA, Canada, India, Australia, cu 8 pana la 16 cazuri la 100.000 de locuitori.

Epilepsia, boala caracterizata printr-o dezordine majora la nivel neurologic, este si mai frecventa: 40-50 de milioane de bolnavi in intreaga lume, dintre care 85% provin din tarile dezvoltate. Se estimeaza ca anual sunt diagnosticate doua milioane de cazuri noi. 70%-80% dintre epileptici ar putea reveni la normalitate in situatia in care ar beneficia de tratamentul adecvat.

SCHIZOFRENIA. In prezent, 7 persoane adulte dintr-o mie au schizofrenie, una dintre cele mai severe tulburari ale mintii. In total sunt 45 de milioane de suferinzi de schizofrenie, din care 50% nu primesc un tratament corect
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă