x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oasele se fortifica la orele de sport

Oasele se fortifica la orele de sport

08 Oct 2004   •   00:00

Orele de educatie fizica efectuate la scoala ajuta la prevenirea fracturilor ce pot aparea la varsta adulta. Sistemul nostru osos se construieste inainte de pubertate, iar cercetatorii suedezi spun ca este important sa ne fortificam oasele in aceasta perioada.

PREMIERA. Doctorul Christian Linden de la Spitalul Universitar din Malmö a prezentat la cea de-a 26-a reuniune a Societatii Americane pentru Studiul Oaselor si Mineralelor primul studiu care demonstreaza fara echivoc ca sistemul nostru osos nu se formeaza numai pe criterii genetice. Noi il putem influenta prin activitatea fizica pe care o facem.

Au fost studiati 124 de copii, in varsta de 7 ani, de la o scoala din Malmö, care timp de 40 de minute zilnic faceau exercitii fizice. Un alt grup compus din 99 de copii, de aceeasi varsta, au facut doar orele de sport prevazute in programa scolara suedeza, adica 60-90 de minute pe saptamana. Densitatea minerala osoasa a fiecarui copil a fost masurata la inceputul si la sfarsitul studiului, care s-a derulat timp de trei ani. Dupa trei ani de supraveghere, baietii si fetele care au facut o activitate fizica mai intensa aveau densitatea osoasa mai mare decat a celorlalti.

"Pentru prima data dispunem de un studiu atat de complet si de lunga durata", a afirmat Christian Linden. Acest studiu mai constituie o premiera din punct de vedere al interventiei in programa scolara, care este foarte importanta pentru dezvoltarea individului. "Datorita studiului putem utiliza orele de educatie fizica pentru prevenirea osteoporozei, mai ales ca Suedia se afla pe primul loc in ceea ce priveste aceasta boala", a concluzionat dr. Christian Linden. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă