Este imposibil sa se stie daca virusul gripei aviare va fi transmisibil de la om la om, dar aceasta nu trebuie sa ne impiedice de a ne pregati pentru o pandemie a fost concluzia expertilor reuniti in cadrul celui de-al 7-lea Congres Mondial al Vaccinurilor de la Lyon. Aceasta dilema preocupa intreaga lume in momentul de fata fara a i se putea gasi o rezolvare. "Nu stim daca transmiterea de la om la om se va intampla si cand", a precizat pentru AFP Menno de Jong, virusolog la unitatea de cercetare clinica a Universitatii Oxford. Un virus aviar virulent, celebrul H5N1, a omorat incepand din 2003 deja 65 de persoane in Asia. Dar specialistii atrag atentia asupra pericolului ca ar putea aparea si alte tipuri de virusuri aviare. O eventuala mutatie ar putea genera numeroase forme noi de virusuri. Potrivit expertilor, virusul se poate adapta in mod progresiv omului, ceea ce poate sa insemne saptamani. Mutatia poate sa se efectueze rapid prin intermediul porcului, animal care poate in acelasi timp sa fie infectat cu virusurile aviar si uman si care ar putea fi gazda a aparitiei unui nou sub tip de virus de gripa. Estimarile oficiale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in cazul unei pandemii oscileaza intre 2 si 7,4 milioane de morti. OMS a transmis aceste estimari tarilor membre cu scopul ca o eventuala pandemie sa le gaseasca pregatite cu stocuri de medicamente si planuri de actiune.
STOCURI. Un responsabil OMS, Michael Perdue, a insistat asupra necesitatii de "a reduce distanta intre cererea de vaccinuri si oferta". Prepararea vaccinului pentru o eventuala pandemie de gripa a debutat cu mai multi ani in urma, OMS tragand un semnal de alarma imediat dupa izolarea virusului H5N1, in 1997.
SPERANTA
|
Cercetatorii americani au reusit sa reproduca virusul gripei spaniole, care in 1918 a afectat aproape 50 de milioane de persoane. Este pentru prima data cand un agent infectios responsabil de o pandemie istorica a putut fi recreeat, anunta AP. Aceasta descoperire ar putea ajuta la punerea la punct a unui vaccin care sa limiteze efectele unei pandemii.
|