O fetita de 3 ani din Bucuresti a fost supusa, la sfarsitul saptamanii trecute unei interventii minim invazive la nivelul inimii. Fetita s-a nascut cu o malformatie cardiaca numita de medici foramen ovale patent (un orificiu in inima care ramane deschis dupa nastere). Ea a fost tratata printr-o procedura moderna, care consta in implantarea in inima a unui dispozitiv special Amplatzer (supranumit 'umbreluta').
Dispozitivul este introdus printr-o intepatura intr-un vas de sange de la nivel inghinal (baza piciorului) si este deplasat cu ajutorul unui cateter pe calea vaselor de sange pana la inima. Aici este 'lipit' de orificiul anormal, pe care il inchide complet. Cu ajutorul acestei proceduri simple, revolutionare, pacienta de numai 3 ani a fost scutita de o grea si traumatizanta operatie pe cord deschis, care presupune deschiderea toracelui si a inimii, multa suferinta dupa operatie, recuperare prelungita si o cicatrice imensa pentru toata viata. Fetita a fost operata in sectia de malformatii congenitale cardiace (Centrului Med New Life – Delta Hospital). In cadrul acestei sectii au mai fost efectuate trei proceduri asemanatoare unor adulti.
Cei trei pacienti sufereau de defect septal atrial sau defect septal ventricular. Interventiile au fost efectuate de profesorul doctor Avraham Lorber, seful Sectiei de Cardiologie de la Spitalul Rambam Haifa-Israel, doctorul Dan Deleanu, seful Sectiei de Cateterism Cardiac de la Institutul 'C.C. Iliescu' Fundeni si presedintele Societatii Romane de Cardiologie, doctorul Bogdan Popescu, medic cardiolog ecocardiografie, sef de lucrari UMF 'Carol Davila'.
Aceste interventii minim invazive se pot efectua si in sectiile de cardiologie interventionala din spitalele publice cu conditia ca pacientii sa suporte costurile dispozitivelor medicale, care ajung la 5.000 de euro. Acestea nu sunt decontate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, a explicat doctorul Dan Deleanu. El a criticat lipsa interesului autoritatilor sanitare pentru a facilita accesul populatiei la tratamente moderne, mai putin invazive ale malformatiilor cardiace si altor boli de inima.
Potrivit medicului Dan Deleanu, malformatiile cardiace sunt foarte frecvente in randul populatiei, dar multe dintre ele, fiind asimptomatice, raman nedescoperite pana in momentul in care produc complicatii, uneori fatale. Cele mai numeroase malformatii cardiace congenitale sunt defectele septale atriale sau ventriculare si foramen ovale patent. 'Aceste boli afecteaza o multime de copii fara ca parintii sau macar medicii sa stie de prezenta lor', subliniaza doctorul Deleanu.
De cele mai multe ori copilul cu defect septal atrial este asimptomatic, dar poate sa prezinte dificultate in respiratie, oboseala, palpitatii, coloratie albastra a tegumentelor (cianoza). La adult sunt prezente aceleasi simptome ca la copil. Este important insa ca boala sa fie diagnosticata si tratata in copilarie, pentru ca inima sa nu fie suprasolicitata si sa cedeze la varste tinere. O alta malformatie cardiaca subdiagnosticata este foramen ovale patent, care e responsabila de accidentele vasculare cerebrale la varste tinere.
Doctorul Dan Deleanu atrage atentia parintilor ca este necesar ca, macar o data in primul an de viata, un medic pediatru sa asculte inima copilului si daca este prezent 'un suflu' sa se adreseze unui medic cardiolog.