x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Păcate alimentare care ne îmbătrânesc înainte de vreme.

Păcate alimentare care ne îmbătrânesc înainte de vreme.

de Sînziana Stancu    |    25 Mai 2011   •   21:00
Păcate alimentare care ne îmbătrânesc înainte de vreme.

O regula simpla, arhicunoscuta, este aceea ca hrana noastra cea de toate zilele conteaza mai mult decat orice medicament. Pornind de la acesta, exista unele diete care ne grabesc imbatranirea organismului. Spe­cialistii americani ne fac cunoscute cateva dintre cele mai frecvente 'pacate' alimentare care ne grabesc imbatranirea.

Primul este consumul de alimente procesate. De regula, aceste alimente sunt foarte bogate in calorii, dar sarace in substante nutritive esentiale, ca vitamina B12 si acizii grasi Omega-3. Alimentele procesate si ambalate contin de obicei sare in exces, care duce la aparitia tensiunii arteriale si dauneaza vaselor de sange, dar nu contin suficient potasiu, care reduce nivelul tensiunii arteriale, co­tra­carand astfel efectul clorurii de sodiu din sarea de bucatarie. Pericolul insuficientei de potasiu in organism este si mai mare cand rinichii incep procesul de eliminare a clorurii de sodiu, acest proces facand organismul sa piarda si mai mult potasiu, explica David Katz, directorul Prevention Research Center al Universitatii Yale, citat de Daily Mail. Pentru a preveni aceste dezechilibre nu trebuie sa consumam mai mult de 1.500 de miligrame de sare pe zi si sa consumam pana la 5-7 portii de fructe si legume.

O alta greseala este consumul redus sau chiar eliminarea din alimentatie a proteinelor animale. Este greseala tipica a 'vegetarienilor'. Lipsa proteinelor animale acce­lereaza procesul de imbatranitre. Vi­tamina B12 este cea care lipseste dintr-o asemenea dieta si este esentiala pentru metabolism si producerea de energie, precum si pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos. Carentele de vitamina B12 pot fi provocate si de consumul frecvent de medicamente contra hiperaciditatii gastrice, care ingreuneaza absorbtia Vitaminei B12 in organism. Un supliment alimentar zilnic trebuie sa contina o con­centratie intre 500 si 1.000 de miligrame de B12.

O alta eroare pe care o fac unii dintre noi este aceea ca evita cu indarjire sa ia orice supliment me­dicamentos atunci cand acesta chiar este necesar pentru organism, bazandu-se exclusiv pe hrana. Magneziul si cuprul sunt, de asemenea, substante esentiale pentru organism, care ne ajuta sa prevenim si sa combatem bolile articulatiilor si durerile provocate de acestea. Magneziul si cuprul sunt esentiale pentru cartilaje si pentru flexibilitatea arti­culatiilor. Intre sursele naturale de asemenea nutrienti se numara nucile, carnea de vita si spanacul. Ca suplimente alimentare sunt necesare zilnic 2 mg de cupru si 5 miligrame de magneziu.

Pentru a ne mentine si tineretea si sanatatea creierului cel mai indicat este sa mancam peste si grasimi sanatoase, ca uleiul de masline, de pilda, ce sunt surse bogate in acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6. Acesti acizi previn perderea memoriei, dar esentiala in eficienta acestor acizi este mentinerea echilibrului intre omega-3 si omega-6. De regula, in retetele suplimentelor alimentare zilnice de acest fel, fie lichide, fie in capsule, echilibrul celor doi acizi este realizat 'ca la carte'.

Ce mananca politicienii
O noua culme a ironiei? Ideologia politica are legatura cu preferintele culinare, potrivit site-ului Hunch.com, citat de LiveScience.com. Potrivit acestui studiu nestiintific, cei cu vederi liberale prefera sa serveasca la cina o felie de pizza subtire, o portie de paste sau galuste din cartofi si un pahar cu vin. Sustinatorii conservatorilor vor ca pe masa lor sa fie o felie de pizza cu blat mai gros, o portie de cartofi prajiti neaparat in friteuza, si nu in tigaie, si o cutie de cola rece. Hunch.com a ajuns la aceste concluzii dupa analizarea celor 80 de milioane de raspunsuri (de la 700.000 de persoane) legate de vederile politice si obiceiurile culinare. Hunch spune ca liberalii nu sar niciodata peste micul dejun, preferand ca acesta sa includa paine prajita, si sunt cu 28% mai doritori sa manance fructe proaspete in fiecare zi, fata de colegii conservatori, care sar peste masa de dimineata si nu consuma 'prospaturi'. Studiul a mai aratat ca 10% dintre liberali sunt vegetarieni si 28% consuma bere. Conservatorii sunt vegetarieni doar in proportie de 3% si 60% dintre acestia consuma 'blonde' sau 'brune'.
• Anca Aldea

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei