x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Paine neagra cu cereale

Paine neagra cu cereale

de Magda Marincovici    |    18 Noi 2006   •   00:00
Paine neagra cu cereale

Principalele ingrediente ce apar pe eticheta sunt: faina neagra de grau, in dreptul careia nu se specifica si extractia pentru a sti cu precizie ce tip de faina neagra este folosita, si faina alba de grau.

CE MANCAM, CE BEM
Principalele ingrediente ce apar pe eticheta sunt: faina neagra de grau, in dreptul careia nu se specifica si extractia pentru a sti cu precizie ce tip de faina neagra este folosita, si faina alba de grau. "Fiind componentele majore ce confera nota de sanogenitate, ar fi trebuit sa stim cata faina neagra este folosita la 100 de grame de produs. Mai ales ca faina neagra este primul ingredient mentionat, cel care defineste produsul ca fiind paine neagra", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

CONTINUT. De asemenea, s-a folosit sorg, fara a se specifica sortimentul, faina de orez, floarea-soarelui, probabil sub forma de seminte. Sare, drojdie, faina de malt, amelioratori de faina care contin: E 300 - acid ascorbic, dextroza (glucoza), zahar cu indice glicemic foarte ridicat. Profesorul Mencinicopschi mai observa ca pe eticheta este precizat si E 427e, un aditiv care nu se afla pe lista de E-uri aprobate in Romania si in Uniunea Europeana, ceea ce este un lucru extrem de grav. Producatorul a mai folosit maltodextrina, un amidon improvizat, gluten, proteina graului, E 341 - fosfat de calciu (fiind o sursa de fosfor, se adauga celei reprezentate de fitatii din faina neagra, inrautatind absorbtia calciului), lecitina, faina de soia, enzime.

Concluzie: "Produsul poate face parte din segmentul de paine sanatoasa, cu doua conditii esentiale, care intra in sarcina producatorului: clarificarea urgenta a statutului lui E 427e si precizarea continutului in faina neagra. Ar trebui ca faina neagra sa reprezinte procentul cel mai mare din totalul ingredientilor, asa cum este sugerat conform reglementarilor de etichetare in vigoare. Painea este un produs alimentar care trebuie consumat de diabetici numai la indicatia medicului. De asemenea, persoanele supraponderale, obeze, sedentare nu trebuie sa o consume in exces. Mai ales ca nu este data nici o indicatie nutritionala privind valoarea energetica.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă făină neagra