x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Palpitatiile nepericuloase

Palpitatiile nepericuloase

20 Apr 2004   •   00:00

O multime de oameni spun ca au palpitatii. Profesorul Gheorghe Dan, seful Sectiei de cardiologie de la Spitalul Colentina, recurge la urmatoarea definitie: palpitatiile inseamna perceperea constienta a batailor inimii.

Majoritatea oamenilor au avut palpitatii, apare si o conotatie psihica fiindca omul respectiv intra in panica, banuind ca s-a intamplat ceva cu „motorul" lui.

Palpitatiile se simt in dreptul inimii sau ca un nod in gat. Unii recurg la o comparatie, spun ca inima falfaie ca aripile unei pasari speriate, care se zbate sa iasa din colivie. Altii folosesc cuvantul tahicardie, adica „a bate repede". De cele mai multe ori palpitatiile sunt benigne, adica nepericuloase. Tocmai de aceea nu trebuie sa inghiti pilule dupa palpitatii, ascultand sfaturile unei vecine. Inima este un organ complicat, indeplineste functia de pompa, dar are si un sistem complex electric. Inima, spune profesorul Dan Gheorghe, este un ceas formidabil, un ceas perfect din punct de vedere natural. Ceasul bate dupa reguli perfecte, dar mai apare si cate un „disident", adica o bataie in plus precoce, aceastea fiind extrasistolele. La noua din zece oameni cu palpitatii, sursa este reprezentata de extrasistole. Extrasistole are orice om, important este pe ce inima apar. Cei ce se plang de extrasistole au mai avut cateva sute de extrasistole pe care nu le-au simtit. Reactia emotionala duce la iutirea batailor inimii, adica la tahicardie. Solutia este interventia defibrilatorului.

Exista defibrilatoare pentru urgentele din spitale, defibrilatoare mai simple se afla in unele avioane, in unele scoli, la politie, dar mai exista si defibrilatoare ce se implanteaza in piept ca un stimulator cardiac, in special la oamenii aflati in grad mare de risc. Defibrilatorul genereaza un camp care opreste un ritm haotic al inimii, descarca de acet ritm etajul inferior al ventriculelor, se opreste astfel ritmul rau, se reseteaza inima si se porneste iar dupa un ritm corect.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă