x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Până la urmă, cât dormim?!?

Până la urmă, cât dormim?!?

de Sînziana Stancu    |    30 Oct 2010   •   00:00
Până la urmă, cât dormim?!?
Sursa foto: /Thinkstock

Problema duratei ideale a somnului de noapte este încă discutabilă. S-au făcut diferite studii şi există multe teorii pe această temă, dar chestiunea pare să fie încă înconjurată de mister. Au rămas fără răspuns chiar întrebările esenţiale.



Somnul rămâne una dintre cele mai complexe probleme ale ştiinţei. Studii­le şi teoriile de până acum nu au ofe­rit un răspuns exact şi complet la întrebări sim­ple, cum ar fi, de pildă, de ce avem ne­voie de somn, de ce ne e greu să ador­mim uneori, de ce dormim prea mult sau prea puţin sau cum se reflectă somnul în viaţa şi activitatea noastră, în per­for­manţele fizice şi intelectuale şi chiar în veniturile familiei. Cele mai recente studii legate de du­rata ideală a somnului arată că aceasta ar fi între 6,5 şi 7,5 ore pe noap­te, iar persoanele care au un asemenea program de somn trăiesc mai mult de­cât cele care dorm mai puţin sau dorm mai mult de 8 ore.

Relaţia între durata somnului şi ris­curile pentru organism ale unei durate mai mici sau mai mari a somnului de noapte este explicată şi exemplificată tot cu ajutorul statisticilor. Mecanisme­le biologice ale acestei legături sunt în­să prea puţin elaborate ştiinţific şi nu par să fie confirmate ca „reguli", exis­tând în continuare surprize. Una dintre acestea este faptul că, potrivit studiilor de ultimă oră, riscurile pentru sănătate în­cep după 8 ore de somn. Unii cer­ce­tă­tori au ajuns la concluzia că somnul de 8 ore sau de peste 8,5 ore ar fi mai peri­cu­los pentru sănătate chiar decât cel de 5 ore. Specialiştii au asociat aceste du­ra­­te cu riscul apariţiei mai multor afec­ţi­­uni, între care oboseala cronică, obezi­ta­­tea, diabetul şi bolile cardiovasculare.

În studiile experţilor, morbiditatea ce ar avea legătură cu durata somnului este reprezentată printr-un grafic în formă de „U", indicând că atât somnul de scurtă durată cât şi cel în exces duc deopotrivă la apariţia diferitelor afecţiuni. Punctele „joase" se află în jurul duratei de somn de 7 sau 8 ore, dar şi în jurul celei de 6 sau 9 ore. Însă aceste date nu sunt la fel de clare cum sunt, de pildă, statisticile despre morta­litate, explică specialistul american Daniel Kripke, director de cercetare la Scripps Clinic Sleep Center din La Jolla (California). În 2002, el a comparat rata mortalităţii a peste un milion de ame­ricani care participaseră la un studiu privind prevenirea cancerului şi răspunseseră, între altele, şi la întrebarea câte ore dorm pe noapte, cu alte studii făcute în Europa şi estul Asiei.

Kripke a ajuns la concluzia că se poate specula pe această temă şi că trebuie să recunoaştem în acelaşi timp că nu sunt înţelese complet motivele pentru care persoanele care dorm între 6,5 şi 7,5 ore pe noapte trăiesc mai mult. „Nu ştim încă exact care este cauza şi care este efectul. Şi nu ştim nici dacă o persoană care doarme puţin ar avea şanse să trăiască mai mult dacă va dormi mai mult, şi nici dacă o persoană care doarme prea mult, va trăi şi ea mai mult dacă îşi va pune ceasul să sune mai devreme. Ne-am gândit să facem studii mai complexe ca să putem răspunde la aceste întrebări", a explicat Kripke.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă