x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Penicilina nu s-a pensionat

Penicilina nu s-a pensionat

01 Oct 2004   •   00:00

Mai este folositoare azi penicilina, acel antibiotic de pe vremea bunicii? Conferentiar doctor Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de pneumologie "M. Nasta", spune ca terapia cu banala penicilina este cea mai eficienta in cazul abceselor pulmonare si ale pleurei.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

La administrarea penicilinei se adauga si metronidazol si se sesizeaza la bolnavii de aceste infectii pleuro-pulmonare ameliorari spectaculoase. Tratamentul dureaza o luna sau o luna si jumatate si apoi se poate vorbi de vindecare. Dupa ce a fost explicata supuratia de la nivelul bronhiilor, trebuie lamurite si aceste abcese din tesutul efectiv al plamanului si din foita ce-l acopera, adica din pleura. In aceste abcese se inregistreaza o schimbare a raportului dintre germenii anaerobi si aerobi. Abcesele pulmonare si pleurale se datoreaza infectiei provocate de germenii anaerobi, de microbii si bacilii care traiesc fara aer.

Majoritatea abceselor pulmonare (cam 80%) se datoreaza unor defecte la dantura, paradontopatii, carii etc. Si sinuzitele reprezinta un rezervor de germeni anaerobi, dar si amigdalitele si mastoditele. Infectia se poate propaga spre plamani si pe calea sangelui de la focare din abdomen, generate de avorturi grele sau operatii complicate. Daca nu functioneaza acel covoras de cili ce se misca pentru eliminarea secretiilor din aparatul respirator, se inlesneste patrunderea acestor spute cu puroi in plamani. Betivii, bolnavii din terapie intensiva, cei aflati in coma, cei care au suportat interventii stomatologice sau ORL dificile pot sa-si inghita sputa cu puroi, aceasta patrunzand si in plamani.

Diagnosticul in abcesele pulmonare si pleurale nu se stabileste greu, caci figura bolnavului exprima suferinta, e pamantie, omul slabeste si nu are pofta de mancare, e cuprins de febra si elimina sputa abundenta, urat mirositoare si cu puroi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă