O echipa de cercetatori elvetieni au creat un material compozit care poate inlocui oasele fracturate sau fragmentele de os lipsa, permitand tesutului osos sa se regenereze progresiv.
Aceasta descoperire vine in sprijinul victimelor accidentelor, bolnavilor cu tumori osoase sau persoanelor cu diformitati, au afirmat cercetatorii de la Scoala Politehnica Federala de la Lausanne (EPFL). Potrivit lui Dominique Pioletti, coordonatorul echipei, "rezultatele cercetarilor sunt foarte incurajatoare".INVENTIE. Materialul descoperit, care este de forma unui os normal sectionat pe lungime, trebuie mai intai sa inlocuiasca fragmentul de os lipsa. Dupa aceea, el permite celulelor osoase sa se formeze pe suprafata lui. Pe masura ce acestea se inmultesc si incet-incet se formeaza osul natural, materialul artificial se resoarbe.
Pentru a obtine un compozit rigid si poros precum osul uman, materialul este alcatuit din polimeri si ceramica, amestec care face posibila resorbtia sa de corpul omenesc. Experimentele efectuate in laborator au aratat ca celulele osoase se inmultesc in 3-4 saptamani pe acest material cu pori care comunica intre ei. De fapt, acesti pori permit celulelor sa se multiplice.
SPERANTE. Cercetatorii, sustinuti de Fondul national elvetian pentru cercetare stiintifica, spera ca inventia lor sa inlocuiasca grefele osoase, deseori dureroase si cu rezultate nesigure. "Materialul va putea fi utilizat ca un os care va fi sculptat de chirurg in functie de caz. Insa va trebui sa mai asteptam inca 5 ani pentru ca acest os artificial sa fie aplicat in medicina umana", a explicat Dominique Pioletti. (Steluta Indrei)
Citește pe Antena3.ro