La două-trei minute de la înţepătură apar: tumefiere, roşeaţă, căldură, mâncărime
Este mic, dar arată într-adevăr ca un dragon în miniatură: spinii de pe spate şi gura plină de dinţii ascuţiţi îţi dau fiori! În realitate, nu sunt însă chiar atât de periculoşi. Totuşi, într-o clipă de neatenţie, ne pot ruina bucuria unei vacanţe mult aşteptate la malul mării...
Peştele dragon trăieşte în Marea Neagră, Marea Mediterană şi pe coastele estice ale Atlanticului. Trăieşte, de obicei, la adâncime, până la 150 de metri, dar ocazional poate ajunge şi în ape mai puţin adânci. Astfel, pot interveni neplăcutele întâlniri cu omul. De obicei, ziua stă nemişcat, ascuns complet în nisip, pe fundul mării, ieşind să înoate doar noaptea.
Este posibil ca, din greşeală, să călcăm sau să ne aşezăm pe el şi atunci spinii pătrund în piele şi se inoculează o cantitate de venin. Alte victime sunt pescarii (care se înţeapă când încearcă să îi scoate din cârligul undiţei, lucru care nu trebuie făcut cu mâna goală, ci utilizând un obiect protector) sau cei care vor pur şi simplu să-l prindă cu mâna atunci când îl observă. Spinii sunt destul de ascuţiţi să pătrundă chiar şi prin cauciuc.
Astfel de incidente nu sunt o raritate, ele apar anual, cu precădere în lunile de vară (cu incidenţă maximă în august) şi au fost descrise atât în România, cât şi în numeroase alte ţări (ultimul eveniment notabil de acest fel a avut loc cu câteva zile în urmă în Marea Britanie, unde un surfer a trebuit să fie tratat de urgenţă după ce a făcut şoc anafilactic la o înţepătură de acest fel). În fine, în ciuda veninului, peştele dragon este comestibil, putând fi preparat şi servit fără reţineri.
Veninul este de natură proteică, din fericire nu foarte puternic şi este degradabil la temperatură înaltă. Cu alte cuvinte, dacă se introduce imediat membrul lezat în apă fierbinte, veninul este distrus în totalitate. Mai rar, se înregistrează şi cazuri mai grave, care intervin la vârste extreme (bătrâni sau copii) sau la persoane cu teren atopic (o predispoziţie la alergii), la care se pot produce reacţii mai violente, până la şoc anafilactic. Literatura de specialitate nu înregistrează însă decese care să incrimineze peştele dragon, cel puţin în ultimii 80 de ani.
De obicei, la două-trei minute de la pătrunderea spinilor apare o durere intensă, severă la locul înţepăturii, însoţită de modificări locale: tumefiere, roşeaţă, căldură, mâncărime, amorţeală. Ele pot fi însoţite şi de simptome generale: greaţă, vărsături, dureri de cap, ameţeală, anxietate, tremurături, crampe abdominale şi dureri articulare. Rar, în cazuri grave, apar palpitaţii, respiraţie dificilă, hipotensiune arterială, iar local, distrugerea ţesuturilor şi apariţia cangrenei.
Durerea trece (uneori chiar fără tratament), dar modificările locale pot persista o săptămână, uneori mai mult. Este posibilă menţinerea mai multe luni a unor simptome: tumefiere, amorţeală, durere sau înţepenirea articulaţiilor.
Primele măsuri care trebuie luate sunt: curăţarea rănii, îndepărtarea spinilor (dacă aceştia nu sunt extraşi, plaga se poate suprainfecta) şi introducerea zonei afectate în apă fierbinte (la 40-45 de grade Celsius), pentru 30 de minute. În acest interval, de obicei, durerea cedează. Se pot lua şi medicamente împotriva durerii şi inflamaţiei (aspirină, paracetamol, ibuprofen). Dacă apar şi alte simptome generale, alarmante sau dacă afectarea tegumentară se extinde (de pildă, de la mână la braţ sau de la picior la gambă) sau durerea se agravează în loc să cedeze, trebuie să vă prezentaţi imediat la medic.
Citește pe Antena3.ro