ATENTIE! ● Pitiriazisul versicolor, infectie dermatologica
Boala de piele foarte frecventa, pitiriazisul versicolor este o micoza
specifica sezonului estival, favorizata mai cu seama de expunerea la
soare si folosirea cremelor de protectie solara.
ATENŢIE! ● Pitiriazisul versicolor, infecţie dermatologică
Boală de piele foarte frecventă, pitiriazisul versicolor este o micoză specifică sezonului estival, favorizată mai cu seamă de expunerea la soare şi folosirea cremelor de protecţie solară.
Pitiriazisul versicolor este o infecţie a pielii provocată de o ciupercă. Boala se manifestă prin pete mici pe piept şi spate, în zonele cu tegument mai gras. Sînt pete albicioase, care se disting bine pe pielea bronzată. Pe pielea nebronzată, culoarea petelor este galben deschis pînă la maro. Aspectul pielii afectate este solzos, accentuat din cauza mîncărimilor. Ciuperca responsabilă de declanşarea infecţiei se dezvoltă rapid într-un mediu umed, în timpul expunerii la razele ultraviolete. Trebuie reţinut că pitiriazisul versicolor este favorizat de căldură, umiditate şi transpiraţie. La adulţi, dar mai ales la vîrstnici, pielea lor fiind mai uscată, face să scadă riscul de pitiriazisul versicolor. Ciuperca devine mai agresivă după folosirea cremelor grase sau a uleiurilor de protecţie solară. Gradul de agresivitate a bolii creşte la persoanele cu sistem imunitar deficitar sau după administrarea de cortizon. Pentru medicul specialist, diagnosticul bolii este uşor. Foarte inestetice în pitiriazisul versicolor sînt petele, ele fiind de fapt singurul simptom al bolii. Petele au tendinţa de a se extinde şi de a recidiva mai ales vara. Persoanele care au făcut un prim episod de pitiriazis versicolor trebuie să respecte cîteva reguli de igienă: lenjerie din bumbac, evitarea saunelor şi a piscinelor unde este cald şi umed, să urmeze tratament preventiv înaintea perioadelor caniculare şi tratamentul curativ după expunerea la soare.
TRATAMENT. În formele mai puţin extinse ale infecţiei, după precizarea diagnosticului, tratamentul se limitează la folosirea unor soluţii dermatologice, ce au în compoziţie antifungi, şi a unor creme speciale de corp. În formele complicate şi recidivante sînt prescrise comprimate antimicotice.
Citește pe Antena3.ro