x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Poftiti la toate sortimentele de paine

Poftiti la toate sortimentele de paine

17 Dec 2004   •   00:00

Statisticile arata ca aproximativ 98% dintre romani sunt consumatori de paine. Populatia tarii noastre ramane deci fidela acestui aliment de baza pe care il consuma la fiecare masa. Cea mai cumparata paine este franzela. Specialistii spun insa ca aceasta preferinta nu este tocmai ideala pentru sanatate.

ATENTIE. Hipertensivii nu trebuie sa se atinga de painea cu sare
SFATURI. Ar trebui sa mancam franzela numai ocazional si cat mai frecvent sa o inlocuim la mesele zilnice cu alte feluri de paine care sunt mai benefice pentru sanatate. Nutritionistii ne recomanda sa mancam diferite sortimente de paine. De exemplu, painea de secara prezinta numeroase avantaje, dar nu trebuie sa se afle zilnic pe masa. Grahamul, painea cu mai multe cereale, painea cu diverse seminte sunt sortimente care ne ajuta sa diversificam consumul de paine. Toate acestea sunt paini cu un continut bogat in vitamine si minerale. Specialistii ne sfatuiesc sa alegem o paine cu miezul dens, putin aerat, acestea fiind semne ca nivelul glicemic este mai scazut. "Nu cumparati paine din brutarii sau din alte locuri insalubre", ne avertizeaza frecvent cei de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

FARA SARE. Persoanele cu probleme cardiovasculare trebuie sa manance numai paine fara sare, stiindu-se ca excesul de sare este interzis in special celor suferinzi de hipertensiune arteriala. De asemenea, prea multa sare favorizeaza formarea placilor de aterom pe artere, a depozitelor de grasime si a substantelor nocive care afecteaza elasticitatea vaselor sangvine si circulatia sangelui. De altfel, pentru a imbunatati calitatea nutritiva a painii, chiar si in produsele de panificatie obisnuite ar trebui redusa cantitatea de sare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă paine