x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Prea mult ceai verde ar putea afecta fertilitatea

Prea mult ceai verde ar putea afecta fertilitatea

de Magda Bucur    |    17 Dec 2015   •   09:49
Prea mult ceai verde ar putea afecta fertilitatea

De-a lungul timpului, ceaiul verde a fost lăudat pentru efectele sale benefice asupra organismului uman, de la scăderea în greutate și reducerea colesterolului, până la protecția împotriva unui număr mare de boli, printre care cele cardio-vasculare, cancerul sau Alzheimer.
Toate acestea se datorează faptului că ceaiul verde este cel mai puțin procesat tip de ceai pe care îl consumăm, păstrându-și astfel majoritatea antioxidanților și polifenolilor care ajută orga¬nismul. Totuși, într-un studiu recent, publicat în Journal of Functional Foods, apare o ipoteză surprinzătoare: prea mult ceai verde consumat zilnic ar putea avea efecte nedorite asupra aparatului reproducător. Deocam¬dată, studiul a fost făcut pe musculițe de oțet, care au în comun cu oamenii 75% dintre genele răspunzătoare de îmbolnă¬viri. Acestea au fost expuse la diferite cantități de ceai verde, iar rezultatele pot contura, fără a oferi o certitudine, felul în care organismul uman ar putea fi afectat de consumul excesiv de ceai verde. Echipa de cercetători a descoperit că în cazul musculițelor expuse la 10 mg de ceai verde, larvele se dezvoltau cu întârziere, iar numărul de pui a scăzut semnificativ. Totodată, cerce¬tătorii au constatat că urmașii musculițelor expuse la ceai verde au dezvoltat malformații ale organelor reproductive, inclusiv atrofierea testiculelor și ovarelor.
Chiar dacă, deocamdată, studiul nu este concludent pentru efectele ceaiului verde asupra organismului uman, cercetătorii recomandă un consum moderat, nu mai mult de o cană de ceai verde pe zi.
Studiul realizat pe insecte a evidențiat modificări la nivelul aparatului reproducător
 

×