x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Premieră: Femeile la menopauză vor putea face copii!

Premieră: Femeile la menopauză vor putea face copii!

06 Mar 2017   •   20:42
Premieră: Femeile la menopauză vor putea face copii!

Femeile intrate la menopauză înainte de vreme, dar care îşi doresc totuşi copii, îşi vor putea îndeprini visul mai uşor, căci vor putea fi tratate chiar în România. O procedură revoluţionară, care în prezent se efectuează doar în câteva ţări, printre care Grecia, Spania şi Marea Britanie, va fi implementată şi în ţara noastră, la o clinică privată din Capitală.

 

În prezent, unul din cinci cupluri aflate la vârsta reproductivă primește diagnosticul dur de infertilitate atât în România, cât și la nivel mondial. Menopauza precoce - care e din ce în ce mai frecventă la femei de vârstă reproductivă -, rezerva ovariană scăzută şi problemele endometrului sunt trei dintre cauzele principale ale infertilității la femei. Dacă până acum aceste diagnostice puteau însemna și un capăt de drum pentru femeile care-și doreau un copil, acestea şi-ar putea vedea visul împlinit graţie unei noi proceduri.

 

Numită Platelet Rich Plasma (PRP), această procedură a fost implementată, la nivel global, cu opt luni în urmă, iar în curând va fi realizată şi într-o clinică privată din Bucureşti. Procedura permite extragerea anumitor celule din sânge, prelucrarea acestora şi, ulterior, injectarea fie în ovare (care încep să producă material genetic), fie în endometru, care se poate îngroşa suficient astfel încât să poată permite implantarea embrionului.

 

Gravidă, după patru ani de menopauză

În Grecia, deja am realizat cu succes această procedură, avem rezultate foarte bune, femei de patru ani la menopauză care acum sunt gravide. Începem și în România și sperăm să avem și aici rezultate cel puțin la fel de bune ca în Grecia”, spune prof. dr. Konstantinos Pantos, prezent la București pentru lansarea procedurii PRP.

„Este o șansă în plus pentru cei care nu mai aveau nici o speranță că vor avea copii. Și este o dovadă că în România se pot oferi servicii medicale de top”, a spus Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, care este convins că noua procedură „va schimba destinele multor familii”.

×