x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Primii dintisori

Primii dintisori

03 Aug 2004   •   00:00

Aparitia primilor dintisori trebuie considerata o perioada normala in viata bebelusilor. Parintii pot calma durerile de gingii suferite de micuti si trebuie sa stie ca nu tot ce se spune in popor despre aceasta perioada este adevarat.

STELUTA INDREI

Singurele probleme in perioada de eruptie dentara pornesc de la pragul de tolerare a durerii, care este determinat genetic. De aceea, unii bebelusi tolereaza mai bine durerea decat altii. Cei care suporta mai greu durerea sunt nelinistiti, plang mai mult. Din cauza durerilor de la nivelul gingiilor, copiii nu mananca, refuza apropierea oricaror obiecte de gingie, resping mai ales alimentele administrate cu lingurita.

REMEDII. Parintii nu trebuie sa astepte cu teama perioada aparitiei dintisorilor la copii, mai ales ca in prezent exista remedii eficiente pentru a calma durerile micutilor. "Industria farmaceutica a dezvoltat geluri dentare cu rol anestezic, care se pot administra inainte de masa prin masarea gingiei. Aceste geluri permit alimentarea mai putin dureroasa a copilului", spune dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru si specialist in neonatologie la Spitalul Polizu. Pentru bebelusii care sunt mai agitati pe parcursul noptii din cauza durerii se recomanda administrarea de antialgice si antiinflamatoare, dar numai la sfatul medicului. De asemenea, parintii pot oferi copiilor jucarii special destinate masajului gingival. Remediile homeopate, care au efecte secundare mult mai reduse, sunt foarte eficiente pentru a-i ajuta pe copii sa treaca mai usor peste aceasta perioada. Mai trebuie retinut ca homeopatia intareste sistemul imunitar al micutilor.

MITURI. In popor se spune ca aparitia dintilor provoaca febra si diaree. Iata de ce nu este adevarat: "In perioada eruptiei dentare se produce si scaderea imunitatii, ceea ce determina predispozitia la imbolnaviri in sfera respiratorie si digestiva. De aici apare convingerea ca eruptia dentara este insotita de febra si diaree", explica medicul pediatru Nicoleta Bobe. In aceasta perioada, copilul este foarte tentat sa isi introduca in gura manutele sau diferite jucarii contaminate cu virusi. Astfel apar viroze minore, pe care copilul le contracta si genereaza febra si diaree. Mai exista mitul conform caruia dintii care apar mai tarziu sunt mai rezistenti. Ceea ce nu este valabil, intrucat "calitatea smaltului dentar este o caracteristica mostenita", precizeaza dr. Nicoleta Bobe.

IGIENA DINTILOR

Primul dinte apare de regula pe la varsta de 6 luni si poate fi un incisiv superior sau inferior. Insa nu exista reguli stricte in acest sens. Unii copii se pot naste cu un dinte, care se pierde foarte rapid deoarece este un mugur dentar, iar altii asteapta varsta de un an pentru primii dintisori. Mamicile trebuie sa stie ca majoritatea dintilor incep sa se formeze inca din perioada sarcinii, alimentatia lor fiind importanta si din acest motiv. Este foarte important ca dintii sa fie curatati inca de la aparitie cu un tampon steril infasurat pe deget si imbibat in apa, iar de la varsta de un an, parintii trebuie sa efectueze periajul copiilor cu periute speciale. Pentru pasta de dinti se asteapta ca ei sa stie ca nu trebuie inghitita. Mai tarziu, copiii vor fi deprinsi si invatati sa se spele singuri pe dinti.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă