Culoarea deschisă a ochilor este rezultatul unei mutaţii genetice care a apărut în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, se arată într-un articol publicat în revista Human Genetics. Primii oameni cu ochi albaştri au trăit acum 8.000-10.000 de ani în regiunea Mării Negre, susţin cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga.
Culoarea deschisă a ochilor este rezultatul unei mutaţii genetice care a apărut în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, se arată într-un articol publicat în revista Human Genetics.
Primii oameni cu ochi albaştri au trăit acum 8.000-10.000 de ani în regiunea Mării Negre, susţin cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga.
“Înainte, toţi oamenii aveau ochi căprui”, spune profesorul Hans Eiberg, coordonatorul studiului şi şeful Departamentului de biologie celulară şi moleculară de la Universitatea din Copenhaga. Mutaţia care a avut loc la nivelul genei OCA2 (cromozomul 15) a dus la apariţia primilor oameni cu ochi albaştri. Gena OCA2 este implicată în producerea melaninei, pigmentul care dă culoare pielii, a părului şi a ochilor. Mutaţia nu a anihilat complet activitatea genei OCA2, ci doar i-a limitat câmpul de acţiune, ceea ce a dus la scăderea cantităţii de melanină la nivelul irisului. În forma extremă a mutaţiei, gena OCA2 este complet dezactivată. În acest caz, corpul nu mai secretă deloc melanină, iar omul respectiv este albinos.
ANALIZĂ. Hans Eiberg şi echipa sa au analizat ADN-ul a 800 de persoane cu ochi albaştri din mai multe ţări, printre care Iordania, Danemarca şi Turcia. Cercetătorii danezi au analizat secvenţele de ADN de pe gena OCA2 şi mutaţia genetică asociată cu reducerea producţiei de melanină. Ei au observat că subiecţii aveau aceeaşi mutaţie genetică, situată pe aceeaşi secvenţă ADN. Ceea ce i-a condus la ideea că persoanele cu ochi albaştri au un strămoş comun. Cercetătorii nu pot afirma cu precizie momentul în care a avut loc mutaţia, dar bănuiesc că s-a întâmplat în urmă cu 10.000 de ani, când a avut loc o creştere rapidă a populaţiei datorită răspândirii agriculturii dinspre Orientul Mijlociu spre nordul Europei.
steluta.indrei@jurnalul.ro