x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Psihoza gripei aviare

Psihoza gripei aviare

de Steluta Indrei    |    24 Oct 2005   •   00:00
Psihoza gripei aviare

Nici urma de vaccinuri antigripale in farmacii. Se fac stocuri strategice de antivirale, cercetari asidue pentru descoperirea unui vaccin. Se ucid milioane de pasari. Se supravegheaza pasarile migratoare... Psihoza gripei aviare a cuprins lumea.

Masurile pentru a preveni propagarea mondiala a temutului virus H5N1 preocupa autoritatile din intreaga lume. Totusi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) reaminteste ca virusul gripei aviare nu se transmite in momentul de fata de la om la om, ceea ce inseamna ca nu genereaza inca riscul unei pandemii de gripa. Potrivit OMS, "riscul asupra populatiei din Europa este foarte mic", a precizat ministrul britanic al Sanatatii, Patricia Hewitt, prezenta la reuniunea de la Londra pe tema gripei aviare.

PANICA. In ciuda tuturor mesajelor linistitoare, populatia a intrat in panica. Spaniolii, si ei victime ale psihozei gripei aviare, au dat buzna in farmacii pentru a cumpara vaccinul contra gripei sezoniere, desi acesta nu are nici un efect contra unei eventuale pandemii de gripa aviara, relateaza AFP. Stocurile de vaccinuri antigripale sunt pe punctul de a se epuiza si in farmaciile din Franta, Germania, Marea Britanie. Mai mult decat atat, in Olanda, vestitul antiviral oseltamivir se vinde prin Internet la preturi enorme - 150-170 de euro. In aceste conditii, inspectia sanitara olandeza a dispus monitorizarea site-urilor care comercializeaza acest medicament. In mod normal, antiviralul se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala si costa in jur de 20 de euro, anunta AFP. In Germania, grupul farmaceutic producator a decis reducerea livrarilor tocmai in scopul de a evita achizitionarea excesiva din farmacii si recomercializarea la suprapret prin Internet. Si guvernele tarilor europene iau masuri preventive. Pe langa stocurile de antivirale si vaccinuri contra gripei sezoniere, Franta are in vedere amplasarea "camerelor termice" in aeroporturi pentru a detecta persoanele contaminate, aparate deja utilizate in unele tari cu ocazia epidemiei sindromului acut respirator sever. Senatul american i-a avertizat deja pe responsabilii din aviatie pentru a se pregati "in cazul in care un pacient ar avea simptomele gripei aviare". Canada sugereaza tarilor bogate sa imparta stocurile de medicamente pentru a combate gripa in tarile sarace.

VACCIN. Cercetatori din numeroase state lucreaza intens pentru a pune la punct un vaccin contra unei eventuale pandemii de gripa aviara. Fara a cunoaste forma exacta pe care ar putea sa o ia virusul, specialistii s-au lansat totusi in cursa descoperirii unui vaccin. Laboratoare farmaceutice din Franta, Belgia, SUA, Ungaria, Thailanda, Rusia anunta crearea "unor prototipuri de vaccin". In opinia cercetatorilor romani, si in Romania este posibila realizarea unui vaccin impotriva gripei aviare in aproximativ trei luni.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripei aviare