Există (pre)concepția că „odată bețiv, rămâi bețiv” sau „dacă te apuci de droguri, nu mai scapi”. Această concepție este confirmată de statisticile secțiilor de dezintoxicare ale spitalelor din România, care au foarte mulți clienți „permanenți” - în sensul că, mulți dintre cei tratați acolo recidivează și revin la tratament în general atunci când rămân fără mijloace de a-și procura obiectul dependenței.
Una dintre cauzele acestui cerc vicios este faptul că în clinicile de stat se face doar detoxifierea, fără a fi urmată de fazele ulterioare ale tratamentului. Or, dependența este în primul rând psihică și abia apoi chimică.
În România nu există statistici referitoare la renunțarea la alcool și droguri în urma curelor de dezintoxicare. În Marea Britanie, rata de succes a tratamentului cu metadonă (un substitut al heroinei) este de sub 2%.
Însă, dependența este o boală curabilă, iar statisticile clinicilor private de dezintoxicare o dovedesc.
În România nu există o asemenea clinică, însă Castle Craig din Scoția are o filială în România, încă din 2010.
Castle Craig are planuri indidividuale de dezintoxicare, personalizate pentru nevoile pacientului si aprobate de catre acesta. Pe durata dezintoxicarii, starea pacienților este monitorizată permanent (24 de ore din 24), până la stabilizare și dispariția simptomelor sevrajului. Îngrijirea acordata pacientului este revizuită, în această perioadă, de cateva ori pe zi.
Dezintoxicarea nu va reduce nevoia compulsiva de a consuma alcool sau droguri. Persoanele care sufera de o dependenta acuta au nevoie de o combinatie de psihoterapie individuala, terapie de grup, terapii specializate, prelegeri educationale si terapii complementare - toate monitorizate de catre o echipa medicala.
În ultimul an, cinci români au urmat programul de tratament pentru dependență de alcool și droguri la Castle Craig. Patru au rămas abstinenți – o rată de succes uimitoare, de 80%!
Printr-un comunicat dat azi publicității, Castle Craig invită „Doctori, profesori, manageri HR sau oricine este preocupat de amenintarea dependentei, sa ne contacteze”.
„Dorim sa atragem atentia asupra problemelor specifice dependentei”, spune Rupert Wolfe Murray, reprezentantul Castle Craig in Romania. „Inainte sa fiu implicat in acest domeniu nu stiam ca dependenta reprezinta un risc pentru fiecare dintre noi. Dar acum ca stiu asta, ma simt obligat sa informez oamenii de pericolele acestei boli. Asa ca venim cu doua postere care sa creeze discutii despre un subiect ce a ramas tabu in multe organizatii.”
Castle Craig a angajat unul dintre cei mai inovativi designeri grafici din Romania - Tudor Matei -- care a cercetat subiectul timp de un an si a pregatit informatii utile „pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca”. Tudor Matei a evitat tacticile de infricosare, atat de des folosite in campaniile de informare publica despre dependenta.
„Dependenta e in noi si in jurul nostru”, spune designerul „dar gasirea legaturii intre problema (dependenta) si solutie (reabilitare) este dificila pentru ca nu exista o problema unica sau o solutie unica. Fiecare caz are propria poveste, propriile variabile si propria rezolvare”.
Centrul de reabilitare Castle Craig este situat la 50 de kilometri in sudul orasului Edinburgh, capitala Scotiei. Avand 27 de terapeuti full-time, este cel mai mare centru specializat de tratament pentru dependenta de alcool, droguri si jocuri de noroc din Marea Britanie.
Site-ul in limba romana al clinicii poate fi consultat la adresa www.castlecraig.ro
Citește pe Antena3.ro