x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Reguli pentru un zambet frumos

Reguli pentru un zambet frumos

18 Mar 2004   •   00:00

"Cea mai buna motivatie pentru adoptarea masurilor preventive a afectiunilor stomatologice este partea financiara ", afirma dr. Roxana Vlad, asistent universitar la Facultatea de Stomatologie din UMF "Carol Davila" Bucuresti.

Un studiu dat publicitatii de Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice arata ca 72,1% dintre romani au carii dentare, 40,6% tartru, 52% placa dentara, precum si alte afectiuni.

ALIMENTATIE. Prima masura de prevenire a cariilor este adoptarea unei "alimentatii complete, bogate in vitamine, minerale, proteine, glucide s.a. Nu cantitatea de dulciuri este nociva, ci tipurile si frecventa consumului lor". Este indicat sa se consume dulciuri la o masa sau doua si nu pe tot parcursul zilei. In loc sa consumati caramele, biscuiti sau rahat, care raman lipite de dinti, mai bine mancati prajituri facute in casa, compoturi sau ciocolata.

Medicul Roxana Vlad recomanda evitarea bauturilor carbogazoase, a alimentelor foarte fierbinti sau foarte reci, combinate cu zahar. "Masticatia alimentelor poate crea probleme pentru gingii. Persoanele care mesteca mai viguros alimentele dure indeparteaza resturile alimentare si cele de placa bacteriana si stimuleaza circulatia sangvina in gingie. Ambele arcade trebuie utilizate in masticatie, pentru ca tartrul se depune pe partea neutilizata chiar daca periajul este efectuat corect", avertizeaza dr. Roxana Vlad.

COMPORTAMENT. Modul in care se face igiena orala se deprinde din copilarie. Periajul trebuie sa se faca de doua ori pe zi, cu pasta de dinti cu fluor. Medicul Roxana Vlad spune ca "este obligatoriu un periaj inainte de culcare pentru ca dintii sa fie protejati 7-8 ore. Pentru spatiile interdentare unde nu ajunge pasta de dinti sunt indicate ata dentara sau apa de gura cu fluor". De doua ori pe an este necesar un control preventiv la cabinetul stomatologic.

Tratamente stomatologice gratuite

Un control profilactic pe an se poate face gratuit, acesta fiind suportat de CNAS. Numai daca s-a efectuat acest control, CNAS deconteaza 60% din costul tratamentului unei eventuale carii. Pachetul de servicii sociale stomatologice mai cuprinde plata integrala pentru cazurile urgente, protezele totale, precum si tratamentele la copii (de la 0 la 18 ani). Costurile extractiilor dentare sunt suportate 60% de CNAS, iar restul de pacienti.
( STELUTA INDREI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă