Care sunt urgentele oftalmologice, acele cazuri de suferinte ale ochiului care impun prezentarea rapida la o sectie de oftalmologie. Lamureste acest subiect important conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Cand un om constata o scadere brusca de vedere trebuie sa se indrepte cu grabire spre oftalmolog. Poate fi vorba de un infarct ocular. Scaderea de vedere, e dramatica, omul nu mai vede adesea nici lumina, dar alte simptome nu apar, nici durere nu se simte. Trebuie actionat urgent in primele doua ore fiindca retina nu mai este hranita, caci este infundata artera care iriga retina. Retina trebuie resuscitata imediat, in maximum doua ore. Scaderea brusca de vedere, indiferent de cauza, este ceva rau. Poate fi si o obstructie venoasa, situatie mai putin grava decat astuparea arterei ce iriga ochiul. Poate fi vorba insa si de o hemoragie oculara.
Se mai poate intalni o situatie: scade vederea brusc, se amputeaza si campul vizual, dar se revine apoi la vederea normala. In aceste cazuri a fost vorba de un spasm vascular, dar tot urgenta oftalmologica este, si prezentarea la un serviciu de specialitate este obligatorie. Acest spasm in sistemul circular care afecteaza temporar ochiul se intalneste la bolnavii cardio-vasculari, la cei cu risc crescut privind inima si vasele, dar si la femeile care folosesc anticonceptionale.
Conjunctivitele, chiar acute, nu reprezinta urgente oftalmologice. Ea se poate trata de oricine prin spalarea ochilor cu apa rece si sapun si prin folosirea unei solutii usoare de 0,5%-1% cloramfenico picaturi. Conjunctivitele alergice dau si mancarimi. Urgenta este totusi o conjunctivita mai rar intalnita, conjunctivita blenoragica cu gonococ. Pleoapele sunt rosii si umflate, secretia este galben verzuie si, daca nu se intervine urgent, se poate ajunge la perforarea globului ocular.Citește pe Antena3.ro