x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S.O.S., sange in esofag!

S.O.S., sange in esofag!

de Florin Condurateanu    |    23 Feb 2007   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Daca i-ai intreba pe oamenii de pe zebra ce legatura poate exista intre propranolol si varicele de pe esofag, acestia ar ridica din umeri, pentru ca numele medicamentului propranolol este legat mai mult de alte boli. Si totusi propranololul poate fi folositor in acea complicatie de speriat a cirozei numita varice esofagiene.

Prof. dr. Alexandru Oproiu, conducator de scoala in gastroenterologie, explica varicele esofagiene. Cresterea presiunii in vena porta, cea care aduce sangele spre ficat, face ca sa se umfle varicele, adica vasele de pe esofag, care se sparg adesea declansand o hemoragie severa ce poate duce chiar la moarte.

Cresterea presiunii in vena porta se intampla fiindca sangele nu mai poate trece prin ficatul afectat de ciroza, un ficat in care o parte din celulele hepatice s-au fibrozat, constituind un baraj in calea sangelui. Prevenirea hemoragiei se face fie printr-un tratament cu medicamente betablocante, fie prin legarea varicelor cu ajutorul endoscopului. Dintre betablocante cel mai des utilizat este propranololul.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă