x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sa legi varicele cu elastic

Sa legi varicele cu elastic

de Florin Condurateanu    |    10 Ian 2007   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Spargerea varicelor de pe esofag reprezinta un accident de mare periculozitate in soarta bolnavului de ciroza. Varicele apar pe esofag ca urmare a impiedicarii trecerii sangelui prin ficatul bolnav de ciroza, iar cresterea presiunii in amonte produce doua efecte foarte grave: pe de o parte, acumularea de lichid in abdomen si pe de alta, umflarea acestor vene pe esofag.
Cand venele esofagiene se sparg apare nedorita hemoragie digestiva superioara. Bolnavul de ciroza aflat in hemoragie digestiva poate varsa sange, o varsatura precum zatul de cafea cu sange digerat. Dar hemoragia se poate constata si prin prezenta sangelui digerat in scaun, in asa-zisa melena, cand scaunul seamana cu pacura, e negru, moale ca o pasta, lucios si foarte urat mirositor. Poate fi vorba de varice rupte pe esofag, dar si de ulcer hemoragic sau gastrita hemoragica. Bolnavul de ciroza trebuie sa se controleze prin endoscopie o data la sase luni sau la un an.
Cand varicele pe esofag sunt in risc de a se rupe, ele pot fi "bandate" cu endoscopul. Adica, varicele sunt legate cu niste elasticuri, ca atunci cand punem elastic pentru a strange celofanul de la borcanele cu muraturi. Montarea acestor inele cu endoscopul impiedica sangele sa treaca prin acele varice in pericol de a se sparge.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă