x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Şampania uşurează digestia

Şampania uşurează digestia

de Magda Marincovici    |    27 Dec 2010   •   20:48
Şampania uşurează digestia
Sursa foto: /Thinkstock

"Beau şampanie când sunt în­vingă­tor, pentru a sărbători, dar beau şi când pierd, pentru a mă consola", scrie Le Point într-un articol consacrat şampaniei. Citatul, aparţinând lui Napoleon Bonaparte, rezumă foarte bine locul pe care această bă­u­tură îl ocupă în viaţa noastră. Dar mai cu seamă este greu de imaginat un Revelion sau altă sărbătoare fără această băutură cu bule, plăcută, ispititoare, uşor înţepătoare. Cu şam­pa-nie sunt întâmpinaţi oaspeţii la mari­le festinuri şi tot ea este cea care bate gongul final al marilor sărbători.   

Despre virtuţile terapeutice ale acestei minunate licori sunt multe ipoteze. Ele au început "să curgă" în premieră la Facultatea de Medicină din Reims (Franţa) în 1777, în timpul unei dezbateri privitoare la folosirea vinului spumos Champagne contra febrei putride şi a altor boli din ace­e­aşi familie. Potrivit site-ului Maisons de Champagne, în 1821, Joseph Roques, doctor în medicină la Facultatea din Montpellier, scria că şampania, ca de altfel toate sortimentele de vinuri ce conţin acid carbonic stimu­lează activitatea stomacului şi, în consecinţă, uşurează digesia. La sfârşitul secolului al XIX-lea, treptat, şampania îşi ocupă locul printre alte tratamente prescrise pentru unele afec­ţi­uni. Chiar unii medici o recomandau în special pentru combaterea apatiei, dureri neurologice, a gutei, stărilor febrile, a stării de vomă în cazul femeilor însărcinate...

Au fost create şampanii-medicamente: foarte seci pentru diabetici sau pentru persoane suferinde de gută, cu chinină contra paludismului sau pepsinei, o enzimă din com­po­zi­ţia sucului gastric. Aceste produse sunt vândute în farmacii. Despre efectele benefice ale şampaniei în cazul afecţiunilor căilor urinare şi ale aparatului cardiovascular s-a scris în publicaţii de specialitate. Iar nu­me­roase studii, publicate pe site-ul Maisons de Champagne, reamintesc că şampania a fost considerată mult timp elixirul longevităţii.

În prezent, şampania este o bă­u­tu­ră de sărbătoare, pierzându-şi din ca­litatea de panaceu din diferite mo­ti­ve. Au apărut o serie de medicamente eficiente care permit controlul afecţiunilor şi, de asemenea, s-au aprofundat cercetările privitoare la efectele nefaste ale alcoolului asupra sănătăţii. În plus, comparativ cu alte băuturi, cu şampanie există riscul de a ne îmbăta mai repede. Explicaţia ar fi tocmai celebrele bule din şampanie care se urcă rapid la cap. Britanicii chiar au de­mon­strat acest lucru, fără însă a adu­ce dovezi precise. Totuşi, trebuie să re­ţinem că şampania, cu toată acidi­t­atea, nu irită stomacul, ci, dimpo­tri­vă, îmbu­nă­tă­ţeş­te digestia, di­zol­vând grăsimile şi evitând balonarea. În plus, şampania este diuretică. Mai tre­buie să reţinem că este bogată în să­ruri mine­rale uşor asimilabile, în spe­cial de potasiu, calciu, magne­ziu..., în oligoelemente (zinc, fosfor, litiu) şi, de asemenea, are efect antiinflamtor şi de eliminare a toxinelor. Evident, suficiente argumente pentru ca să închinăm un pahar cu şam­pa­nie, scrie, în final, Le Point.  

×
Subiecte în articol: sistemul digestiv