x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Impotenta si la 25 de ani

Sanatate - Impotenta si la 25 de ani

de Magda Marincovici    |    25 Mar 2006   •   00:00
Sanatate - Impotenta si la 25 de ani

Primul studiu privind sexualitatea populatiei active arata ca un roman din trei sufera de disfunctie erectila, problema intalnita si la tinerii sub 25 ani.

Potrivit studiului, realizat de Asociatia pentru Medicina Sexualitatii, AB Research si Compania Phizer, 20% dintre tinerii intre 15 si 25 de ani chestionati au recunoscut ca s-au confruntat cel putin o data cu imposibilitatea mentinerii erectiei. Despre acest subiect si despre altele privind sexualitatea, barbatul discuta cu partenera si prietenii. Majoritatea partenerilor abordeaza acest subiect intre ei, in timp ce un sfert din romani se adreseaza prietenilor. Un procent ridicat, mai ales la femei (21%), afirma ca nu discuta acest subiect cu nimeni.

DEBUT. Cei mai multi barbati isi incep viata sexuala intre 15 si 18 ani, comparativ cu femeile, care fac acest pas intre 19 si 25 ani. Romancele afirma ca au mai putine contacte sexuale decat partenerii lor: majoritatea barbatilor spun ca au peste 11 contacte lunar, iar femeile - aproximativ cinci.

CONTRACEPTIE. In ceea ce priveste contraceptia, principalele metode sunt prezervativele (29% dintre femei si 36% dintre barbati) si pilulele (29% femei si 24% barbati), in timp ce un procentaj ingrijorator afirma ca nu foloseste nici un fel de metoda contraceptiva (18% femei si 22% barbati). Dintre cei care isi recunosc problemele, numai 34% afirma ca s-au consultat fie cu partenera (57%), fie cu un medic (43%). Majoritatea celorlalti (57%) considera tabu acest subiect.

Medicul Nicolae Calomfirescu, care a analizat datele oferite de acest studiu, avertizeaza ca disfunctiile erectile reprezinta o problema a cuplului. Romanii sunt de parere ca principalele cauze externe ale disfunctiei erectile sunt stresul, oboseala (43%) si consumul de tigari (18%) si alcool (10%). Unu din patru barbati pune problemele de erectie pe seama varstei, iar 14% dau vina pe partenera.

REZOLVARE
"Conteaza atitudinea fata de acest esec, modul in care este el abordat"
Nicolae Calomfirescu
medic
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă