x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sănătate - Salarii anemice

Sănătate - Salarii anemice

de Oana Antonescu    |    08 Oct 2007   •   00:00
Sănătate - Salarii anemice
Sursa foto: Gabi Boholt/

44,5% dintre medici vor să plece in străinătate, nu doar din considerente financiare, ci şi pentru că sunt convinşi că s-ar putea afirma profesional mai bine decăt in Romănia, relevă un sondaj realizat de Fundaţia SMEU (Fondation Solidarite Medicale Europeenne) şi Fundaţia Ana Aslan International.


Dintre medicii tineri, sub 30 de ani, nu mai puţin de 75% ar vrea să lucreze in străinătate, in comparaţie cu 33,3% dintre cei cu vărsta intre 30 şi 40 de ani. Totuşi, o mare parte a celor care intenţionează să plece sunt convinşi că s-ar intoarce in Romănia, dar după 5-7 ani, mai arată sondajul la care au participat 500 de medici şi asistenţi medicali din Bucureşti. Cea mai mare nemulţumire a cadrelor medicale legată de sistemul sa-nitar romănesc este nivelul de salarizare, 66,6% dintre cei chestionaţi invocănd acest motiv pentru intenţia de a lucra in străinătate. Un al doilea motiv de nemulţumire este managementul prost, inechitatea actului medical, lipsa de profesionalism, slaba dotare tehnică şi instabilitatea legislativă. Dacă cei chestionaţi ar avea posibilitatea să schimbe ceva in sistemul sanitar romănesc, 44,4% ar alege să schimbe factorii de decizie şi 33,3% modul de organizare al sistemului.

Peste 50% dintre medicii intervievaţi au mai declarat că, dacă ar avea posibilitatea să studieze in străinătate, ar pleca fără nici o părere de rău. Ei motivează că studiul in străinătate le-ar oferi o pregătire corespunzătoare aşteptărilor, superioară celei pe care o pot dobăndi in Romănia.


AMPLOARE. Prof. dr Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", atrage atenţia că majoritatea zonelor ţării rămăn fără medici, excepţie făcănd marile centre medicale. "Instabilitatea personalului medical este un fenomen care ia amploare, in ciuda faptului că pregătim medici in condiţii bune, aş spune eu, cu un efort important din partea statului. Sunt două motivaţiile pentru care medicii pleacă in străinătate: una este cea financiară, iar cea de-a doua ţine de dotările insuficiente ale centrelor medicale, care impiedică astfel afirmarea profesională. Cred că fenomenul ar trebui stopat prin legislaţie", este de părere prof. Florian Popa.

"Ideal ar fi ca Romănia să ofere medicilor condiţiile de care au nevoie pentru a rămăne aici, dar abia in următorii 10-15 ani ne vom putea apropia de ceea ce se intămplă in spaţiul european. In ultimii 20 de ani s-au făcut eforturi serioase pentru dotarea spaţiilor medicale, dar ar trebui mult mai mult pentru că tehnologia medicală este intr-o extraordinară schimbare. Dacă efortul nu este constant, intotdeauna vom rămăne in urmă", apreciază rectorul UMF.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă