x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sangele ne spune de ce boli suferim

Sangele ne spune de ce boli suferim

29 Sep 2004   •   00:00

O veritabila mina de informatii reprezinta analizele de sange. Prin intermediul lor se pot depista afectiuni grave.

STELUTA INDREI

Exista doua reguli pentru interpretarea analizelor de sange: comparatia cu normele de laborator si raportarea la varsta, sexul si istoria sanatatii pacientului. Rezultatele sunt interpretate diferit, in functie de varsta pacientului. De exemplu, nivelul crescut al colesterolului este mai putin ingrijorator la o persoana de 60 de ani decat in cazul unei tinere care urmeaza un tratament cu pastile anticonceptionale. Chiar daca aveti impresia ca sunteti sanatosi, analizele complete de sange ar trebui efectuate o data pe an, iar dupa varsta de 40 de ani o data la 6 luni. "O biochimie completa cuprinde urmatorii parametri: glicemia, ureea, creatina, acidul uric, calciul, magneziul, fierul, zincul, colesterolul, trigliceridele, lipidele, proteinele, transaminazele, hemoleucograma totala, bilirubina, gama GT - hepatic, LDH-ul, fosfataza alcalina, aslo fibrilogen s.a.", afirma medicul Marilena Popa de la Institutul National de Hematologie.

INFECTII. Depistarea unei infectii, fara precizarea originii sale, se face prin dozarea VSH-ului (viteza de sedimentare a sangelui). Daca valorile sunt crescute, inseamna ca este vorba despre o boala inflamatorie (reumatism) sau o infectie in organism. VSH-ul este mai mare la varstnici, pentru ca tinde sa creasca o data cu varsta. Valorile normale sunt mai mici de 20 si 40 de milimetri de sedimentare a globulelor rosii in eprubeta de testare.

HEPATITA. Anumite enzime din ficat permit aprecierea bunei functionari a acestuia. Daca transaminazele au valori mari sunt semnele unei hepatite virale, hepatite C sau ale unui cancer hepatic.

DIABET. Depistarea diabetului se face prin masurarea glicemiei (nivelul zaharului in sange). Valoarea normala se situeaza intre 0,70 si 1,10 g/l. Daca nivelul depaseste 1,26 g/l dupa mai multe prelevari, este vorba despre hiperglicemie (diabet).

TIROIDA. Nivelul TSH-ului este masurat in cazul analizelor de tiroida. Acest hormon este secretat de o mica glanda aflata in creier, hipofiza. O crestere a THS-ului indica o hipotiroidie (scadere a secretiei hormonilor tiroidieni). O diminuare arata contrariul - o hipertiroidie (adica o crestere a acestor hormoni). Valorile normale variaza de la un laborator la altul, dar de obicei se situeaza intre 0,1 si 4 mU/l.

ANEMIE SI IMUNITATE. Hemoleucograma este analiza sangelui prin care se realizeaza numaratoarea formulei sangvine. Se analizeaza globulele rosii, globulele albe, plachetele. Aceasta analiza mai ofera informatii despre nivelul hemoglobinei din globulele rosii, marimea acestora din urma si volumul ocupat in sange. Valorile anormale sunt semne ale unor boli imunitare, ale anemiei.

DEPISTAREA TALASEMIEI

Potrivit dr. Marilena Popa, in cadrul analizelor pentru casatorie ar trebui sa se efectueze hemoleucograma completa, care depisteaza talasemia, boala ereditara frecventa, iar viitorii parinti ar fi avertizati sa nu aduca pe lume copii bolnavi de talasemie. O alta solutie ar fi ca medicii de familie sa-i controleze pe parinti pentru depistarea talasemiei. Aceasta boala este de doua feluri: minora si majora. Talasemia minora nu are nevoie de tratament, in timp ce talasemia majora este caracterizata printr-o anemie severa care, daca nu este tratata in timp util, poate duce la deces.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă