x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sângerările ochiului

Sângerările ochiului

de Oana Antonescu    |    28 Oct 2008   •   00:00

Petele de sânge care apar pe albul ochiului par o problemă oftalmologică serioasă şi multe persoane se îngrijorează când le văd în oglindă, gândindu-se că au nevoie imediat de îngrijiri medicale. În realitate, hemoragiile subconjunctivale, cum sunt numite aceste pete roşii de sânge, nu pun în pericol sănătatea ochiului şi nu necesită  întotdeauna tratament. O hemoragie subconjunctivală nu doare, nici nu blochează vederea şi de aceea nu o observăm decât dacă ne uităm în oglindă sau dacă cineva ne atrage atenţia asupra ei. Cel mult putem avea o jenă oculară la mişcările globului ocular. Dr Alina Popa-Cherecheanu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenţă şi şef de lucrări UMF "Carol Davila", ne explică ce sunt hemoragiile subconjunctivale şi de ce apar.



Roşu intens
Conjunctiva, o membrană subţire şi transparentă, care acoperă albul ochiului şi interiorul pleoapelor, este puternic vascularizată de vase de sânge mici şi fragile, care se sparg foarte uşor. Când se întâmplă acest lucru, sângele rămâne în spaţiul dintre conjunctivă şi albul ochiului, cum este numită popular sclerotica. Imediat după ruptura vaselor, pata este de un roşu intens, dar, pe măsură ce trece timpul, ea se micşorează în diametru şi devine verde-gălbui, comportându-se ca o vânătaie. Dimensiunea petei de sânge poate varia de la un mic punct roşu până la o pată care acoperă tot albul ochiului. "Tot ca o vânătaie, hemoragia se resoarbe spontan, fără tratament, în 7-14 zile. Cu cât este mai mare cu atât va dispărea mai lent. Uneori se prescriu vitamina C, calciu, însă efectul lor este redus", precizează dr Alina Popa-Cherecheanu.

Hipertensiune

Persoanele cu fragilitate vasculară sunt predispuse la sângerări oculare. În cazul lor, exerciţiile de forţă, ridicarea de greutăţi, naşterea, chiar şi tusea, strănutul sau vomatul pot să ducă la spargerea vaselor conjunctivei. Salturile hipertensive sunt o altă cauză a hemoragiilor subconjunctivale. "O persoană care are frecvent asemenea hemoragii, fără să fi suferit un traumatism ocular, trebuie să-şi controleze tensiunea arterială şi să consulte un medic, pentru că el poate fi hipertensiv", atrage atenţia dr Alina Popa-Cherecheanu. Tratamentele anticoagulante prost dozate pot şi ele să provoace hemoragii subconjunctivale.

TRAUMATISME.
Hemoragiile subconjunctivale sunt uneori consecinţa traumatismelor oculare. "În acest caz nu trebuie să amânaţi consultul oftalmologic, pentru că traumatismul ar fi putut provoca şi alte leziuni ale ochiului, precum rupturile sclerale sau ale structurilor intraoculare", atrage atenţia dr Alina Popa-Cherecheanu.

×
Subiecte în articol: oftalmologie