PUSLUL MEDICINEI
Cum sa ne ridicam dimineata din pat fara ca un cutit sa nu ne sfasie salele cu o durere care poate sa ne tina incovoiati o saptamana? Pentru ca la datul jos din pat dimineata solicitarile coloanei vertebrale, care a stat in pozitie de repaus o noapte intreaga, pot pricinui afectari ale discurilor lombare.
Profesorul doctor Adriana Nica, sefa Clinicii de recuperare medicala nr. 3, de la Institutul National de Recuperare Medicala, Fizioterapie si Balneologie, ne explica metoda prin care poate fi protejata coloana vertebrala, acel veritabil catarg menit sa faca fata solicitarilor si pozitiei bipede. Coloana vertebrala este mult mai supusa eforturilor si din cauza pozitiei bipede. Mult mai putin era solicitata coloana in pozitia animalelor pe patru labe, situatie asemanatoare repartizarii presiunilor pe cele patru picioare ale unui scaun. La scularea din pat dimineata, omul trebuie sa faca o rostogolire pe o parte si sa se sprijine mai intai pe cotul corespunzator partii laterale in care a ajuns dupa rostogolirea in pat. Apoi, el trebuie sa se sprijine si cu cealalta mana, usurand ridicarea din pat mult mai anevoioasa daca se ridica din pozitia asezat pe spate.
Prin rostogolire laterala si folosire a celor doua maini pentru sprijinire sunt mai putin solicitate discurile vertebrale, dar si muschii din zona coloanei si din zona abdomenului. In general, trebuie sa cauti a descarca de eforturi coloana vertebrala. De exemplu, si dimineata, cand omul se apleaca deasupra chiuvetei pentru a se spala pe fata, gat, piept, e bine ca el sa se sprijine cu o mana de marginea acesteia. Cum e bine sa ridici de jos o hartie cazuta de pe birou? Nu se face aceasta aplecare decat cu genunchii semiflexati, adica putin indoiti, pentru a nu lasa pe seama coloanei pozitia aplecata, dat fiind ca in flex coloana este cel mai mult solicitata. Iar daca trebuie sa ridici de jos o plasa incarcata, greutatile trebuie repartizate pe ambele brate si categoric ridicarea de jos se face tot indoind usor genunchii.
Citește pe Antena3.ro