x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - Vine iarna, vine gripa

Semnal - Vine iarna, vine gripa

de Magda Marincovici    |    19 Ian 2007   •   00:00
Semnal - Vine iarna, vine gripa

40 de cazuri de gripa intr-o saptamana
Meteorologii anunta ca din luna februarie vine iarna. Medicii spun ca, o data cu scaderea valorilor temperaturii, ne putem astepta la o crestere rapida a numarului cazurilor de gripa.
40 de cazuri de gripa intr-o saptamana
Meteorologii anunta ca din luna februarie vine iarna. Medicii spun ca, o data cu scaderea valorilor temperaturii, ne putem astepta la o crestere rapida a numarului cazurilor de gripa.

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile a semnalat ca intre 8 si 14 ianuarie au fost inregistrate 40 de cazuri de gripa, cifra ce nu depaseste deocamdata valoarea asteptata pentru aceasta perioada. Totusi, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", avertizeaza ca racirea temperaturii creste pericolul de gripa si ca persoanele in varsta si copiii sunt cei mai expusi, din cauza ca sistemul lor imunitar este mai fragil. Potrivit specialistilor, vaccinarea este cea mai eficienta solutie contra gripei. In acest sens, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel spune ca inca ne mai putem vaccina antigripal, in special persoanele vulnerabile: batrani, copii, bolnavi cronici. Dar vaccinarea nu trebuie amanata, deoarece efectul se instaleaza in aproximativ 10-14 zile de la administrarea vaccinului.

FALSE SI ADEVARATE. La ora actuala sunt in circulatie virusuri responsabile de "gripele false" si virusuri ale "gripei adevarate". In cazul gripelor false, actioneaza sute de virusuri si simptomele sunt moderate: stranut, scurgeri nazale, tuse productiva, lacrimare, durere de gat, febra moderata, durere de cap. Dimpotriva, gripa propriu-zisa se caracterizeaza prin simptome severe: frisoane, febra 39-40 de grade, dureri de cap, tuse seaca rebela, rinita, stare generala alterata. Si complicatiile sunt diferite. In cazul virozelor sau gripelor false, complicatiile sunt: sinuzita, otita (la copii), cu evolutie spre rinita cronica. In cazul gripei: otita, bronsita, pneumonia, encefalita. Pericolul gripei este semnalat si in Franta, unde buletinele periodice indica faptul ca numarul cazurilor creste rapid. Aici specialistii sunt de parere ca riscul de epidemie se apropie cu viteza. In Franta, anual, se inregistreaza decese din cauza gripei sezoniere.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă