Rolul pisicilor in raspandirea virusului aviar H5N1 ar putea fi mai important decat este apreciat in prezent. Acest avertisment a aparut in revista de stiinta britanica Nature saptamana trecuta.
Informatiile disponibile la ora actuala, desi incomplete, sugereaza ca pisicile ar putea contribui la raspandirea gripei aviare. Avertismentul este lansat de un grup de cercetatori de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam. RATA DE MORTALITATE. Cercetatorii olandezi atrag atentia ca este in crestere alarmanta numarul pisicilor contaminate cu virusul aviar. In Thailanda si in Irak, cazurile de pisici contaminate sunt curente. In mod special, veterinarii din Indonezia, impreuna cu angajati ai Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie, semnaleaza rata mare de mortalitate a pisicilor in aceasta zona geografica, unde virusul gripei aviare ataca fermele de pasari. Deocamdata informatiile despre acest vector sunt fragmentate. Cercetarile aflate in curs de derulare la Centrul Medical Erasmus indica faptul ca pisicile contaminate cu H5N1 pot raspandi particule virale mai multe zile dupa momentul contaminarii. Si, mai ingrijorator, s-a stabilit in laborator ca este posibila transmiterea virusului de la o pisica la alta. In schimb, nu a fost demonstrata capacitatea felinelor de a transmite boala altor specii, in special in fermele de pasari. Astfel, cercetatorii olandezi recomanda ca, acolo unde existenta lui H5N1 este confirmata la pasari salbatice sau la cele din ferme, depistarea virusului la pisici si la alte carnivore mici sa se efectueze sistematic. De fapt, aceasta masura ar trebui sa devina un punct obligatoriu in planul de protectie contra virusului aviar. PERICOL. Avertismentele lui Albert Osterhaus si ale colegilor sai sunt sustinute de cele ale lui Larry Glickman, cercetator in medicina veterinara la Universitatea Purdue din Indiana (SUA). Potrivit cercetatorului, nelinistea in ceea ce priveste raspandirea virusului aviar nu ar trebui dirijata atat de insistent spre porc sau chiar spre pasari, ci mai degraba in directia pisicilor. Si aceasta deoarece "pisicile dorm adesea cu stapanii lor, ceea ce sporeste foarte mult riscurile transmiterii virusului intre specii".
CAINI
|
Inca din 2004, in revista Science, cercetatorii olandezi au semnalat pericolul pe care il reprezinta pisicile in acest circuit. Ei prezentau atunci argumente potrivit carora cantitatea de virus transmisa de o pisica contaminata este mai mica fata de cea transmisa de pasari infectate. Dupa descoperirea primei pisici moarte, contaminata cu virusul H5N1, la Rugen, insula germana in Marea Baltica, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat posesorilor de animale de companie sa evite scoaterea la plimbare a pisicilor si cainilor in zonele unde a fost confirmata prezenta virusului aviar H5N1.
|
Citește pe Antena3.ro