x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Si antibioticele gresesc uneori

Si antibioticele gresesc uneori

25 Feb 2004   •   00:00

Efectuarea unui test special al sangelui ar permite medicilor sa nu mai prescrie inutil antibiotice. Testul a aparut pe fondul inregistrarii cresterii alarmante a consumului de antibiotice.

Unul dintre visele cercetatorilor in domeniul medical il reprezinta prescrierea fara nici un dubiu a antibioticelor. Implinirea acestui vis ar diminua in mod considerabil cresterea rezistentei bacteriilor fata de antibiotice.

O echipa de cercetatori elvetieni, autori ai unui recent studiu, recomanda folosirea unui test special al sangelui, inainte de a recomanda unui pacient sa ia antibiotice. Testul sangelui vine in ajutorul medicilor atunci cand prescriu tratamente in cazul infectiilor cailor respiratorii superioare. Trebuire retinut ca infectiile respiratorii sunt provocate fie de bacterii, fie de virusuri. De regula, pentru ambele situatii se inghit antibiotice, desi acestea nu sunt indicate in cazul infectiilor virale. Asa se explica cresterea exagerata a consumului de antibiotice.

Testul sangelui ar permite identificarea unei proteine care este implicata in inflamarea acestei zone respiratorii. De regula, aceasta proteina inregistreaza un nivel foarte ridicat in cazul infectiilor de origine bacteriana, in schimb este aproape absenta in infectiile provocate de virusuri.

Astfel, 243 de persoane cu infectii ale cailor respiratorii superioare au participat la un studiu realizat la Spitalul Universitar din Basel. In functie de diagnostic, medicii le-au prescris sau nu antibiotice. Apoi participantilor la studiu li s-a efectuat testul sangelui pentru a verifica oportunitatea prescrierii de antibiotice.

Concluziile sunt edificatoare: la 81% dinte persoanele testate, analizele sangelui indicau infectii de origine virala. Trebuie stiut ca antibioticele sunt ineficiente in infectiile provocate de virusuri, prescierea lor facand mai mult rau decat bine bolnavului.( MAGDA MARINCOVICI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă