Majoritatea tinerelor sunt preocupate sa aiba silueta care sa le permita sa intre in jeans masura "S" si in rochii talia 36⦠Nu-i nimic rau in faptul ca vor sa aiba forme armonioase si ca pentru aceasta chiar tin diete de slabit. Totul este sa nu piarda masuraâ¦
MAGDA MARINCOVICI
La 20 de ani totul e usor. Pana si a slabi. Dar inainte de aceasta calculati indicele de masa corporala (IMC: raportul dintre greutate in kilograme si patratul inaltimii, in metri) pentru a sti daca in mod real e nevoie sa slabiti. Apoi nu va aruncati la cele mai severe regimuri, fara consultarea medicului de familie. Pentru ca in majoritatea cazurilor doar simpla reducere a cantitatii de ciocolata si de inghetata este suficienta pentru a dobandi silueta mult ravnita.
STRATEGIE. La aceasta varsta exista o atractie spre regimul vegetarian. Chiar si in aceste conditii nu excludeti total pestele, deoarece aceste alimente impreuna cu carnea constituie surse importante de fier bine asimilabil. Aportul de fier, nu trebuie neglijat, deoarece studiile arata ca aproximativ 20% dintre tineri au mare nevoie de acest element, deficit care se manifesta prin oboseala accentuata.
OBICEI. Trebuie sa stiti ca e momentul sa renuntati la obiceiul de a rontai permanent cate ceva. Pentru aceasta inlocuiti biscuitii, chips-urile, alunele cu un compot fara zahar, cateva felii de branza, iaurt clasic sau usor, cu fructe, cu o supa de legume sau cu cateva ridichi sau rosii⦠Daca ati ajuns la greutatea dorita, aveti misiunea,deloc usoara de a o pastra, evident printr-o alimentatie echilibrata.
LA 30 DE ANI. Al treilea deceniu de viata se caracterizeaza printr-un timp al stabilitatii emotionale. Deja persoana respectiva stie care ii este greutatea la care se simte bine si pe care trebuie sa o pastreze chiar cu unele sacrificii. La 30 de ani punem punct regimurilor fanteziste si teribiliste cu efecte dezastruoase asupra organismului.
CALORII. Trebuie sa stim ca unele alimente sunt foarte energetice: 75 de calorii in doar 10 grame de unt; 90 de calorii ascunse in 10 grame de ulei. Dupa 30 de ani, este timpul sa auzim ceea ce se repeta intruna: mancati mai putine grasimi daca vreti sa nu aveti probleme cardiovasculare. Exista riscul de a cadea in extrema cealalta, in sensul ca eliminarea totala a uleiului poate afecta functionarea celulelor nervoase si ale pielii, suprimarea untului din meniu si inlocuirea cu lactate degresate pot genera carente ale vitaminelor A si D.
Unele alimente sunt pe nedrept omise din alimentatie. Totusi ele sunt mai putin calorice decat ne imaginam. Din aceasta categorie fac parte painea, orezul, care ar trebuie invitate la masa noastra. Cu mentiunea ca ele vor fi consumate in cantitati mici, proportional activitatii fizice depuse.
SOMNUL. Studiile demonstreaza ca intre somn si silueta este o legatura directa. Astfel, deficitul de somn modifica secretiile hormonale, favorizand depunerile de grasimi si in final luarea in greutate.
SFATURI
Evitati regimurile excesive, deoarece ele pot provoca perturbarea scretiei hormonale.
Respectati mesele principale si astfel veti fi la adapost de pericolul ca organismul sa depoziteze mai multe grasimi si, astfel, sa luati in greutate.
Abandonati stilul fast-food, in favoarea pranzului luat stand la masa.
In caz de supraponderalitate, consultati specialistul. El este cel care va va stabili dieta in asa fel incat sa nu va confruntati cu carente de vitamine, oboseala, deprimare etc.
In meniu trebuie inclusa portia zilnica de carne, de peste si oua pentru acoperirea necesarului de fier. Si nu-i nici un pericol de ingrasare, deoarece pestele si carnea alba si slaba nu contin grasimi.
Laptele, iaurtul, branza trebuie consumate zilnic, pentru ca ofera calciul necesar organismului.
Limitati grasimile (10 grame de unt si 20 de grame de ulei zilnic), bauturile carbogazoase si dulciurile.
Practicati sistematic, tot timpul anului o activitate fizica placuta.