Bolnavii în stare critică trebuie internaţi obligatoriu, fiecare unitate de primiri-urgenţe va avea un salon de observaţie cu paturi-tampon pentru internări de maximum 24 de ore şi în maximum 60 de zile un dispecerat unic va gestiona locurile libere din spitalele de urgenţă. Sunt doar câteva dintre prevederile unui proiect de măsuri propuse de Ministerul Sănătăţii spre dezbatere publică.
Bolnavii în stare critică trebuie internaţi obligatoriu, a precizat astăzi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, la sfârşitul unei întâlniri cu directorii spitalelor de urgenţă. De asemenea, bolnavii politraumatizaţi trebuie internaţi obligatoriu în primele 24 de ore, în secţiile de chirurgie generală sau la anestezie-terapie intensivă. Proiectul de măsuri întocmit de Ministerul sănătăţii mai prevede înfiinţarea unui salon de observaţie cu un număr minim de paturi în care bolnavii să poată fi internaţi pentru maximum 24 de ore, urmând ca o comisie să decidă ulterior necesitatea internării, a adăugat Ion Bazac. Dimensiunea salonului va fi calculată în funcţie de necesităţile spitalului.
De asemenea, dacă în secţiile în care se consideră necesară internarea nu există locuri libere, bolnavul poate fi internat într-o secţie apropiată până la eliberarea unui loc. Ministrul Bazac a mai dispus alocarea a minimum 5% din numărul de paturi ale spitalului la internarea în gardă, pentru necesităţile unităţilor de primiri-urgenţe. Fiecare medic şef de secţie va raporta zilnic, până la ora 12:00, numărul de locuri libere. “Doresc fluidizarea actului medical şi o mai bună comunicare între departamentele de urgenţă şi celelalte secţii ale spitalului”, a motivat Ion Bazac aceste măsuri care ar putea intra în vigoare de la începutul lunii martie.
Citește pe Antena3.ro