x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spray-urile cresc riscul de astm

Spray-urile cresc riscul de astm

de Magda Marincovici    |    05 Oct 2005   •   00:00
Spray-urile cresc riscul de astm

Un amplu studiu realizat in Europa Occidentala, pe parcursul a aproape noua ani, demonstreaza ca spray-urile menajere provoaca crize de astm. Cu cat sunt folosite mai frecvent, cu atat creste riscul de astm.

Foarte apreciate, produsele menajere sub forma de spray-uri sunt din ce in ce mai folosite. Pulverizam pe mobila, pe gresie, faianta, aragaz, pe ferestre, oglinzi..., in dormitor, baie, bucatarie, automobilul personal. In galantare sunt spray-uri menajere intr-un numar foarte mare de variante: pentru covoare si paturi, lemnarie, sticlarie, ceramica etc. Unele dintre ele sunt foarte eficiente si, de aceea, indispensabile pentru intretinerea curateniei. Totusi, aproape toate aceste spray-uri afecteaza sistemul nostru respirator.

STUDIU. Rezultatele unui studiu prezentat in cadrul Congresului Societatii Europene de Boli Respiratorii nu mai dau loc la alte discutii: folosirea spray-urilor favorizeaza astmul. Concluzia - evident neagreata de producatorii spray-urilor - este demonstrata printr-un amplu studiu efectuat in mai multe tari europene. Studiul, care a durat noua ani, include 4.200 de subiecti din 10 tari europene. Toti voluntarii care au acceptat integrarea in studiu au participat in mod sistematic la efectuarea unor activitati menajere. La inceputul studiului, din cei 4.200 de subiecti, 3.500 nu prezentau nici un simptom specific astmului.

Dupa noua ani de colectare de date, autorii studiului au stabilit existenta unei legaturi directe intre repetarea crizelor de astm si utilizarea spray-urilor menajere.

Participantilor la studiu li s-a cerut sa foloseasca aceste spray-uri o data pana la de trei ori pe saptamana. Riscul aparitiei unei crize de astm este direct proportional cu frecventa cu care este folosit spray-ul. Astfel, in cazul persoanelor care apeleaza la spray de trei ori pe saptamana, riscul de astm creste cu 40%, comparativ cu persoanele care recurg la acest mijloc mult mai rar. Pericolul de astm se ridica la 70% la persoanele care zilnic apeleaza la spray-uri.

DATE. Autorii studiului precizeaza ca unele dintre aceste spray-uri raspandesc particule foarte mici care sunt extrem de nocive pentru sistemul respirator. In aceasta categorie intra unele spray-uri pentru mobile, ferestre, oglinzi.

Datele furnizate de acest studiu arata ca, in Europa, francezii se inscriu cu un consum mediu de asemenea produse menajere. In timp ce 49% din francezi se ajuta cu spray-urile pentru a face curat in casa, spaniolii sunt campioni cu 67%, iar la celalalt capat se plaseaza suedezii, cu 26%.

ETICHETA
In Franta, pe langa spray-urile menajere, dezodorizantele pentru interioare, dar si unii detergenti sunt suspectate de a provoca crize de astm. Astfel, din 28 de produse de spalat rufe, doar trei erau inofensive sanatatii. Motiv pentru care autoritatile franceze au decis ca, incepand din aceasta luna, toate produsele menajere sa aiba specificate foarte clar pe etichete substantele continute si pericolul lor asupra astmaticilor.
×