x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Spray vs trac

de Steluta Indrei    |    04 Noi 2007   •   00:00
Spray vs trac

Tremuraţi din toate incheieturile de fiecare dată cănd trebuie să vorbiţi in faţa mai multor persoane? Un spray nazal v-ar putea spulbera emoţiile, susţin cercetătorii australieni.

Tremuraţi din toate incheieturile de fiecare dată cănd trebuie să vorbiţi in faţa mai multor persoane? Un spray nazal v-ar putea spulbera emoţiile, susţin cercetătorii australieni.

Sunt oameni care se simt paralizaţi ori de căte ori vorbesc in public sau se află in atenţia mai multor persoane. Ei suferă de ceea ce psihiatrii numesc fobie socială. Adică teama intensă de a fi umiliţi in situaţii sociale sau teama de a se face de răs in faţa altor persoane.

STUDIU. O echipă de cercetători australieni susţin că au descoperit un medicament capabil să atenueze manifestările fobiei sociale. De fapt, ei nu au pus la punct un nou medicament, ci au descoperit un nou efect al unui antibiotic deja existent - cicloserina. Acest medicament condiţionat sub formă de spray nazal s-a dovedit eficient in combaterea fricii de a vorbi in public. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au selectat 56 de persoane suferind de fobie socială, cărora le-au cerut să ia cuvăntul in faţa mai multor oameni. Jumătate dintre subiecţi şi-au administrat spray nazal cu cicloserină, iar ceilalţi au primit o substanţă placebo. Cei care au beneficiat de sprayul nazal au reuşit să scape de trac. Studiul a fost prezentat la Congresul mondial de terapii cognitiv-comportamentale de anul acesta de la Barcelona. Autorii nu au explicat insă cum un antibiotic are efect asupra timidităţii, ştiind că fobia socială nu este cauzată de o bacterie. De aceea, specialiştii prezenţi la congres au ajuns la concluzia că acest spray necesită incă studii amănunţite pentru a fi autorizat in tratarea fobiei sociale. Deocamdată, această tulburare se rezolvă cu ajutorul terapiilor cognitiv-comportamentale şi uneori cu medicamente anxiolitice sau antidepresive.

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă