Cercetatorii de la Brigham and Womenâs Hospital si Schepens Eye Research Institute (SUA) arata ca alimentatia dezechilibrata sau dietele drastice la care apeleaza femeile sunt unele dintre cauzele sindromului "ochilor uscati". Acesta se manifesta printr-o sensibilitate crescuta a ochilor la lumina, senzatia de arsura sau nisip sub pleoape. Netratat, sindromul poate evolua ajungandu-se pana la pierderea vederii. Atunci cand clipim, ochii sunt acoperiti de o pelicula fina care ii protejeaza. Daca aceasta dispare, ochiul este expus alergenilor si agentilor infectiosi.
ALIMENTATIE. In timpul studiului, cercetatorii americani au analizat obiceiurile alimentare a 37.000 de femei. Cele care au consumat de doua ori pe saptamana peste gras oceanic, bogat in acizi grasi omega 3, au prezentat un risc mai mic cu 20% de a suferi de sindromul "ochilor uscati" decat femeile a caror dieta a fost saraca in asemenea grasimi. Cinci portii de ton pe saptamana au scazut cu 68% riscul aparitiei sindromului. Pe de alta parte, acizii grasi omega 6, care se gasesc in grasimile hidrogenate, dar si in cele vegetale si in carne, cresc posibilitatea de avea ochii uscati. "Numai in SUA, peste 8 milioane de persoane, majoritatea sunt femei, sufera de sindromul ochilor uscati. Insa am vazut ca un regim alimentar bogat in acizi grasi omega 3, antiinflamator, ne protejeaza ochii", afirma dr. Biljana Miljanovic, coordonatorul studiului. (Georgeta Licsandru)Citește pe Antena3.ro