x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Om sarac, om obez

Studiu - Om sarac, om obez

de Steluta Indrei    |    26 Feb 2007   •   00:00
Studiu - Om sarac, om obez

Muncitori, agricultori, someri, familii cu venituri modeste... Cei din categoriile sociale defavorizate sunt mai afectati de obezitate decat intelectualii si cei instariti.

Om sarac, om obez

Muncitori, agricultori, someri, familii cu venituri modeste... Cei din categoriile sociale defavorizate sunt mai afectati de obezitate decat intelectualii si cei instariti. Biroul de Statistica al Uniunii Europene arata ca barbatii germani sunt cei mai grasi europeni, doua treimi dintre nemti suferind din cauza supraponderalitatii. Pe de alta parte, cele mai multe femei care au probleme cu greutatea sunt inregistrate in Marea Britanie. In tara noastra, aproximativ 25% din populatie sufera de supraponderalitate si obezitate.

Statisticile arata ca obezitatea este in crestere mai ales in randul populatiei defavorizate. Un studiu realizat in Franta, in perioada 1992-2003, pune in evidenta inegalitatea diferitelor categorii sociale in fata acestui fenomen. "Obezitatea a crescut mult mai rapid in randul agricultorilor si muncitorilor decat in categoria celor cu studii superioare si a celor instariti", au constatat cercetatorii francezi. Totodata, "cu cat un individ are mai putine studii, cu atat prezinta mai multe riscuri de a suferi de obezitate", este o alta observatie ingrijoratoare a studiului, care a fost confirmat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Numarul cazurilor de obezitate la agricultori a crescut cu 7% intre 1992 si 2003, in timp ce la persoanele cu studii superioare - doar cu 2%.

CONCLUZII. Nivelul de trai se dovedeste un factor de risc major care contribuie la aparitia obezitatii, fiind mai multi grasi printre cei saraci decat printre cei care nu au grija zilei de maine. Mediul de viata influenteaza de asemenea excesul ponderal: persoanele care traiesc in mediul rural au o greutate mai mare decat locuitorii oraselor.

Studiul la care au participat peste 40.000 de oameni (16.800 de gospodarii) a mai scos la iveala o concluzie interesanta. Din ce in ce mai multe persoane tin cure de slabire, femeile fiind in continuare mai numeroase decat barbatii in acest caz.

Paradoxal, aceasta situatie nu duce la scaderea cazurilor de obezitate, ci dimpotriva. De aici, autorii studiului au formulat doua ipoteze. Pe de o parte, majoritatea celor care tin diete de slabire nu sufera de obezitate. Pe de alta parte, acestia apeleaza la diete dezechilibrate care se soldeaza cu acumularea mai multor kilograme dupa intrerupere comparativ cu cele existente inainte de a incepe cura de slabire.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă