x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Suna alarma de la plamani

Suna alarma de la plamani

17 Apr 2006   •   00:00

Tusea, expectoratia, senzatia de sufocare.... Sunt semne ca plamanul e in suferinta. Nu le ignorati, caci poate fi cancer, bronsita cronica obstructiva, astm sau alte infectii respiratorii.

Se aude adesea in randul oamenilor o vaicareala care suna cam asa: "E ceva in neregula, ma doare plamanul!". Ei bine, zicerea asta nu prea e adevarata, fiindca plamanul doare rar, iar sperietura aceea ca este pericol de cancer fiindca doare plamanul se justifica doar in fazele avansate ale bolii canceroase, cand realmente maladia canceroasa a prins si coastele, si nervii intercostali. Aceeasi zicere gresita se refera de fapt si la ficat, auzindu-i pe multi: "Ce ma inteapa, ce ma doare ficatul!". Nici in cazul ficatului aceste vorbe nu prea sunt reale, pentru ca ficatul doare in cazuri rare, atunci cand este foarte umflat si invelisul lui incorseteaza, conducand la dureri. Alte semne da ficatul: o stare de oboseala nejustificata, somnolenta, lipsa de chef de viata.

Simptomele

Dar sa ne intoarcem la plaman si sa aflam totusi care sunt simptomele in masura a trage alarma ca ceva este in neregula in aparatul respirator. Lamureste acest capitol important profesor doctor Paul Stoicescu, ani lungi director al Institutului de Pneumologie "M. Nasta" sau Spitalul Filaret, cum il cunoaste populatia. Semnalele de alarma anuntand unele boli de plamani sunt tusea, expectoratia, prezenta de sange in expectoratie, respiratia grea si abia in final dureri.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este principala boala neoplazica in randul barbatilor. Dar ea se intalneste tot mai frecvent si la femei. Este o forma de cancer dura si marele necaz consta in faptul ca bolnavii se prezinta tarziu la medic, fiindca evolutia cancerului o lunga perioada nu da simptome. Totusi exista urmatoarele semne: o lipsa a poftei de mancare, omul slabeste, are astenie, tuseste, are expectoratii, eventual cu sange, asa-numita hemoptizie. Durerea e semn de cancer in stare avansata. Tarziu, cand apare durerea in cancer, ea este o durere nejustificata, semn ca au fost prinse de cancer coastele, nervii intercostali si atunci apar dureri in cutia toracica. Dar nu orice durere inseamna cancer. Dupa cum nu orice slabire a pacientului se traduce prin cancer de plaman. Nici tusea nu este un semn specific doar cancerului de plaman. Exista, spre exemplu, tusea tabagica a fumatorului. Dar fumatul este principala cauza de producere a cancerului la plaman. Prin iritatia permanenta produsa de fumul de tigara apar celulele canceroase. In cancerul de plamani, daca s-a prins o faza ce permite interventia chirurgicala, se scoate o parte din plaman sau la nevoie tot plamanul daca tumoarea este extinsa. Si interventia chirurgicala este asociata cu radioterapie, tratament cu citostatice. Pentru a descoperi cancerul de plaman intr-o faza mai putin avansata e bine ca oamenii sa se supuna periodic unui control, sa-si faca pur si simplu o radiografie pulmonara.

Cand apare expectoratia cu sange

Expectoratia cu sange nu inseamna neaparat cancer de plaman. Prezenta sangelui in expectoratie este pusa pe seama bronsectaziilor, care inseamna varice aparute pe vasele din bronhii, dar sangele in sputa se intalneste si in emboliile pulmonare, atunci cand porneste un cheag ce astupa un vas se intampla sa se rupa vase si bolnavul are expectoratie cu sange. Expectoratia cu sange e precedata de apnee, acea respiratie grea insotita de senzatia de lipsa de aer. Tocmai de aceea orice om care are varice, flebite la picioare e bine sa vina sa-si faca si un control la plaman, deoarece pot aparea varice pe vasele din bronhii. Sangele provenit de la plaman prin tuse e aerat, spumos, dar in saliva poate fi si sange din gura pierdut prin gingii in paradontopatii, dupa cum poate fi si sange provenit din nas sau din aparatul digestiv. Expectoratie cu sange apare si in tuberculoza.

Insuficienta cardiaca poate da semnele intalnite in astm sau in bronsita cronica obstructiva. In insuficienta cardiaca inima nu mai pompeaza destul sange si sangele balteste in ficat. Alte infectii respiratorii provocate de microbi pot conduce la bronsite acute sau la pneumonii, boli mai usor de depistat si de tratat.

ASTM. Tusea, expectoratia, senzatia de lipsa de aer sunt semne care te fac sa te gandesti la o afectiune pulmonara. Foarte des este intalnit astmul bronsic ce se manifesta prin crize in care omul simte o lipsa acuta de aer, deschide geamul larg si tot are senzatia ca se sufoca. Bolnavul de astm in crize de zguduit si de tuse are o respiratie suierata, o respiratie grea cu sputa gelatinoasa ca un fel de mucus. Astmul este o boala nevindecabila, dar daca este permanent bine tratata, omul isi poate desfasura normal viata. Astmul netratat insa poate conduce si la moarte. Crizele sunt dese si duc la insuficienta respiratorie.
SPRAY. In astm se folosesc doua categorii de sprayuri: un spray bronhodilatator ce trebuie utilizat in timpul crizelor, pentru a dilata bronhiile si a restabili respiratia normala. Dar bolnavii de astm trebuie sa utilizeze zilnic si al doilea tip de spray, care se adreseaza laturii cronice a bolii. Acest al doilea spray nu se foloseste in criza, ci se foloseste in fiecare zi, tocmai pentru a rari crizele de astm. Acest al doilea spray are si ceva cortizon, dar oamenii nu trebuie sa se sperie, fiindca concentratia de cortizon in spray e mica si tratamentul este local, astfel ca nu apar efectele secundare importante ale utilizarii de cantitati mari de cortizon.

CRONICA . O alta boala des intalnita este bronsita cronica obstructiva sau BPOC, cum este denumirea stiintifica. Aceasta boala se manifesta prin tuse, prin respiratie grea, prin sete de aer, prin expectoratie aproape permanenta. Bronsita cronica obstructiva seamana foarte bine cu astmul. BPOC este de fapt boala fumatorului.
NEVINDECABILA. La astm, tusea si expectoratia apar din senin in crize neanuntate. In bronsita cronica obstructiva, tusea, expectoratia si dificultatea in respiratie se instaleaza dupa ani multi de fumat. Bronsita cronica obstructiva nu este o boala vindecabila, dar in orice moment suferindul e bine sa se lase de fumat. Abandonul fumatului stopeaza degradarea in continuare a plamanului. Acesta ramane in faza de nefunctionare din momentul respectiv.
TUBURI CU OXIGEN. In plaman exista niste mici saculeti numiti alveole, care ofera suprafata mare de schimb a oxigenului in sange din aerul expirat. In bronsita cronica obstructiva, acesti mici saculeti, alveole, se sparg, se unesc, facand gauri mari ce imputineaza grav suprafata de schimb necesara trecerii oxigenului din aerul expirat in sangele venos. Si atunci, respiratia bolnavului de bronsita cronica obstructiva este dificila, capacitatea lui pulmonara scade dramatic si se ajunge la fazele in care respiratia lui trebuie ajutata cu tuburi de oxigen, iar bolnavul nu mai poate sa stea culcat in pat si doarme chinuit pe scaun.
×