x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Târgu-Mureş: Proiecte pentru inimă

Târgu-Mureş: Proiecte pentru inimă

de Raluca Cret    |    23 Oct 2008   •   00:00
Târgu-Mureş: Proiecte pentru inimă

Clinica de Cardiologie Intervenţională din Târgu-Mureş a finalizat o serie de proiecte vizând metode noi de diagnostic şi tratament ale bolilor de inimă.

Medicii de la Clinica de Cardiologie Intervenţională din Târgu-Mureş şi-au anunţat rezultatele obţinute prin finalizarea a patru proiecte de cercetare finanţate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Rezultatele cercetărilor permit o revoluţie în tratamentul bolilor cardiovasculare: diagnostic sigur, tratament eficient, creşterea numărului pacienţilor vindecaţi, reducerea costurilor.  Premiera absolută a acestor proiecte: transplantul de celule stem intraarterial şi intracoronariar, efectuat pentru prima dată în 2007. De atunci a crescut numărul celor care apelează la această modalitate terapeutică. Medicii au aplicat cu succes ecografia intracardiacă, printr-un cateter introdus în inimă, procedeu care dă posibilitatea vizualizării inimii din interior. Potrivit medicului primar Benedek Theodora, aceasta este o premieră în imagistica românească. Tot aici se efectuează ecografia intravasculară cu histologie virtuală, care oferă medicilor informaţii suplimentare faţă de ele date de analize şi stabileşte cât de critică este starea bolnavului. Acest tip de ecografie este completată cu explorarea electrofiziologică. Cardiologii au efectuat şi o serie de ecocardiografii fetale, prin care şi-au putut da seama de eventualele malformaţii cardiace congenitale ale fătului. Pentru cei cu risc de infarct au folosit tehnica laser utilizată pentru distrugerea plăcilor ateromatoase.

VOLUNTARIAT
Clinica s-a înfiinţat în urmă cu trei ani, la iniţiativa prof. dr Benedek Imre. În trei ani au fost tratate 1.400 de cazuri de infarct miocardic şi 3.500 de cazuri de sindrom coronoriar acut. În medie, anual sunt internaţi 1.200 de pacienţi. În ceea ce priveşte transplantul de celule stem, 12 pacienţi s-au prezentat pentru această procedură. Cu toate rezultatele bune, clinica este subfinanţată. “Aducem doctorii şi asistentele de acasă, pe banii lor. Nu consider normal ca asistentele şi medicii tineri să nu primească bani pentru munca prestată, să stea la raze şi să nu încaseze sporuri şi să nu le fie recunoscut meritul. Obţinem rezultate şi nu suntem întrebaţi dacă am dori să intrăm într-o formulă de gardă oficială, plătită”, spune prof. dr Benedek. Clinica are doar 30 de paturi, adesea femeile şi bărbaţii fiind internaţi în acelaşi salon. Chiar dacă este de nivel european, aparatura medicală este înghesuită în câteva încăperi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă