x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tuberculoza cutanată

Tuberculoza cutanată

de Oana Antonescu    |    01 Apr 2008   •   00:00

Cu toţii ştim că bacilul Koch infectează plămânii şi provoacă tuberculoză. Însă mai puţin cunoscut este faptul că acelaşi bacil se poate răspândi şi în alte zone ale organismului şi provoacă alte forme de tuberculoză, precum cea cutanată, renală sau osoasă. Ele sunt însă mai puţin frecvente decât boala pulmonară.

Cu toţii ştim că bacilul Koch infectează plămânii şi provoacă tuberculoză. Însă mai puţin cunoscut este faptul că acelaşi bacil se poate răspândi şi în alte zone ale organismului şi provoacă alte forme de tuberculoză, precum cea cutanată, renală sau osoasă. Ele sunt însă mai puţin frecvente decât boala pulmonară. Tuberculoza cutanată se înscrie în rândul bolilor rare, însă în România sunt mai mulţi bolnavi decât în restul ţărilor europene, fiindcă frecvenţa bolii pulmonare este îngrijorătoare în ţara noastră.

 

 

Infectare

Aceleaşi mecanisme care duc la apariţia tuberculozei pulmonare produc şi tuberculoza cutatană: fie direct, prin contactul cu un bolnav de tuberculoză, fie indirect, prin reactivarea unui focar de infecţie deja existent în organism. Dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina, ne explică cea de-a doua formă de tuberculoză. “Primul contact cu bacilul Koch are loc în copilărie, dar de cele mai multe ori boala nu se manifestă clinic. Dacă, din diverse motive, rezistenţa organismului scade, tuberculoza îşi poate face apariţia, la luni şi chiar ani de la contactul iniţial cu microbul”. Tuberculoza cutanată contactată direct, prin infectarea pielii sau mucoaselor cu bacilul, poartă numele de şancru tuberculos. El are aspectul unei ulceraţii, apare doar pe zona cu care bolnavul a venit în contact cu microbul şi este o formă rară de tuberculoză cutanată.

 

Forme mai frecvente sunt cele de reinfectare, apărute prin reactivarea bacilului deja existent în organism. Pe cale limfatică sau sangvină, bacilul ajunge la nivelul pielii, unde produce diferite tipuri de leziuni. “Cea mai frecventă formă de boală este lupusul tuberculos sau vulgar, care deseori este confundat cu lupusul eritematos. Leziunile sunt roşii-brune, proeminente şi apar de obicei pe faţă (îndeosebi pe nas, dar şi pe obraji, urechi) sau pe mucoasa nazală, bucală”, precizează dr Carmen Madeleine Curea. O altă formă de tuberculoză cutanată este cea verucoasă, leziunile fiind în aceste cazuri aspre şi dure. Ele apar în general pe faţa dorsală a mâinilor, dar şi pe picioare.

 

 

 

TRATAMENT. Bolnavul cu tu­ber­culoză cu­ta­nată se poate trata atât în clinicile de pneumo­lo­gie, cât şi în ce­le de dermatologie, însă sche­ma de tra­tament trebuie avizată de un me­dic pneumo­log, fiindcă bolnavului i se ad­mi­nistrează aceleaşi medica­men­te tuberculostatice ca în cazul tuberculozei pulmonare. Există şi forme atipice de tuberculoză cutanată, iar tratamentul lor include şi corticoizi.

×
Subiecte în articol: tuberculoză boli rare cutanată cutanat