x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tuberculoza, o boala parsiva

Tuberculoza, o boala parsiva

19 Apr 2006   •   00:00

Despre tuberculoza avem o veste buna si una rea. Sa incepem cu cea buna. Numarul cazurilor de tuberculoza este in scadere in tara noastra. De la 32.000 de cazuri noi in anul 2002 s-a ajuns anul trecut la 22.000 de cazuri noi, informeaza profesor doctor Ioan Paul Stoicescu. Vestea proasta este ca, in ciuda progreselor facute, Romania se mentine printre primele patru tari din Europa din punct de vedere al incidentei tuberculozei, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). "Tuberculoza este inca o problema prioritara de sanatate in Romania, iar educatia populatiei, in sensul cunoasterii ce inseamna, cum se raspandeste, cum se previne tuberculoza, este absolut esentiala. Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza. Dar un bolnav de tuberculoza nu este un sacrificat, el se poate vindeca in conditiile in care urmeaza tratamentul corect. Tuberculoza este cea mai vindecabila boala infectioasa", subliniaza prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

CONTAMINAREA CU BACILUL KOCH

Tuberculoza este o boala contagioasa produsa de un microb numit bacilul Koch. Acesti microbi isi gasesc cele mai prielnice conditii de viata in plamani, unde se inmultesc mai usor, dar boala poate sa apara si la alte organe: rinichi, creier, oase, articulatii si chiar ochi.

Se estimeaza ca o treime din populatia planetei este infectata cu bacilul tuberculozei, insa aproximativ 8,4 milioane de persoane se imbolnavesc de tuberculoza in fiecare an. Tuberculoza nu mai este considerata o boala a saraciei, oricine putand contracta bacilul Koch. Categoriile de persoane cu risc crescut de imbolnavire sunt copiii, varstnicii, cei cu boli care scad imunitatea organismului (cancer, HIV/SIDA etc.).

Tuberculoza se transmite prin aer. Un bolnav de tuberculoza raspandeste, cand tuseste, bacili tuberculosi, persoanele din jurul sau inspirand aerul cu microbi. Se considera ca o persoana care are tuberculoza si nu se trateaza poate infecta intr-un an alte 10-15 persoane cu care vine in contact. Tuberculoza nu se trasmite prin mancare, prin folosirea acelorasi vase sau tacamuri, prin sarut sau relatii sexuale, ci prin aerul inspirat. Fumatul nu cauzeaza tuberculoza.

TUSE, OBOSEALA, FEBRA

Tuberculoza este o boala parsiva, care se instaleaza pe tacute. Este o boala care nu doare, nu deranjeaza in mod particular pacientul si pot trece saptamani sau chiar luni intregi pana cand se prezinta la medic. Si tocmai in aceasta perioada bolnavii sunt cei mai contagiosi. Tusea care persista peste trei saptamani, lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate, oboseala, cresterea temperaturii intre 37-37,5 grade sunt simptome care trebuie sa trimita bolnavul la medic. Uneori poate aparea tusea cu sange. Alteori boala se manifesta acut, cu tuse, febra mare si junghiuri, care nu cedeaza la tratamentele obisnuite pentru raceala. Omul zace la pat, nu are putere, respira foarte greu. In aceste situatii este esentiala prezentarea la medic.

Netratata, tuberculoza nu se vindeca. Ba mai mult, este mortala. Nu trebuie uitat ca pana la descoperirea antibioticelor, diagnosticul de ftizie, cum era denumita in trecut tuberculoza, era sinonim cu moartea. Cavitatile din plamani se extind, bolnavul slabeste si cade la pat, iar in cele din urma moare prin insuficienta respiratorie sau hemoptizie masiva (hemoragie).

Tratata, tuberculoza este una dintre cele mai vindecabile boli infectioase. Cu cat boala este depistata mai devreme, cu atat tratamentul este mai eficient, iar pacientul este vindecat cu mai putine sechele si microbii nu ajung sa fie transmisi mai departe. Cea mai buna metoda de prevenire a tuberculozei este tratarea corecta a persoanelor bolnave. Bacilul Koch este foarte sensibil la lumina si de aceea aerisirea spatiilor in care ne petrecem timpul este o metoda simpla, dar eficienta de prevenire a bolii.

IN ROMANIA

In tara noastra, 80% din cazurile de tuberculoza sunt tratate cu succes. Problemele sunt reprezentate de recidivele bolii, care sunt cauzate de abandonarea tratamentului (7%) sau de esecuri (5%). Tot o problema sunt si cei 1.000-1.500 de bolnavi cu tuberculoza multidrog rezistenta la antibioticele de baza.

Controlul tuberculozei este o prioritate nationala si mondiala, iar in tara noastra, in scopul scaderii incidentei tuberculozei, a fost creat Programul National de Control al Tuberculozei. De asemenea, exista o evidenta informatizata a bolnavilor cu tuberculoza de pe intreg teritoriul tarii. Aplicarea strategiei DOTS (tratament sub directa observare) a OMS este o alta masura importanta in tinerea sub control a tuberculozei. Institutul National de Pneumologie "M. Nasta" este unitatea centrala in cadrul politicii nationale de lupta impotriva tuberculozei.

Tratament

Tratamentul tuberculozei dureaza minimum 6 luni, este gratuit si implica o schema cu mai multe feluri de antibiotice. Este recomandat ca tratamentul sa fie inceput la spital si se apreciaza ca bolnavul nu mai este contagios dupa primele 2-3 saptamani de terapie. Pacientul este externat dupa 1-2 luni de tratament (faza de atac), cand trebuie sa nu se mai gaseasca bacili in sputa. Apoi trebuie sa se adreseze ambulatoriului teritorial de pneumoftiziologie, care ii va furniza inca 4-6 luni tratamentul (faza de continuare). Un bolnav de tuberculoza care respecta cu strictete tratamentul se vindeca si redevine un om normal, reintegrat social.

Stiati ca

  • Tuberculoza a fost depistata si la mumiile egiptene. Ftizia a fost considerata intotdeauna o boala grava, de cele mai multe ori cauza de deces.
  • In trecut, lupta cu boala se ducea cu odihna, hrana buna, cura sanatoriala la munte. Descoperirea medicamentelor antituberculoase a schimbat radical evolutia bolii, care a devenit o simpla boala infectioasa vindecabila. Din pacate, mentalitatea ca este o boala rusinoasa si teama de fosta boala fatala s-au pastrat si astazi.
  • Robert Koch a descoperit bacilul care-i poarta numele la 24 martie 1882. De aceea, in fiecare an, data de 24 martie este dedicata Zilei Mondiale a Tuberculozei.
  • STIRI
    INEDIT. Veninul unui melc de mare s-a dovedit un analgezic puternic contra durerilor cronice de spate, in cazul carora tratamentele obisnuite sunt aproape ineficiente, potrivit unui studiu realizat deocamdata in laborator. "Am descoperit o noua metoda pentru tratarea acestor dureri cronice si invalidante de care sufera milioane de persoane in lume", sustine prof. dr. Michael McIntosh de la Universitatea de Medicina din Utah. Cercetarile coordonate de el au aratat ca doua toxine secretate de melcii conici de mare (Conus regius) neutralizeaza hipersensibilitatea nervilor de la nivelul coloanei vertebrale.

    GRIPA AVIARA. Un grup de cercetatori americani au descoperit ca, pentru a recunoaste celulele umane, virusul gripei aviare a suferit doua mutatii genetice. Descoperirea ar putea permite precizarea momentului cand H5N1 va devini un virus pandemic. Potrivit prof. Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea din Wisconsin, "exista numeroase diferente intre virusul aviar din 1997 si cel pe care il analizam astazi. Dar H5N1 are inca nevoie de mai multe mutatii pana se va adapta complet la om. Deocamdata nu suntem in masura sa stim cate mutatii va suferi. Oricum, H5N1 are capacitatea de a deveni un virus gripal pandemic".

    POLUARE. Un nou studiu francez confirma efectele devastatoare ale poluarii atmosferice asupra sanatatii inimii si vaselor de sange. Mai ales in cazul persoanelor peste 65 de ani, care oricum prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare. Particulele de azot, de monoxid de carbon si praful sunt vinovate de cresterea numarului persoanelor spitalizate pentru cardiopatie ischemica, infarct miocardic, angina pectorala. Iar acest lucru s-a observat in orasele aglomerate.
    ×