„Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn, iar anual sunt depistaţi o mie de noi pacienţi cu apnee în somn”, a afirmat prof. dr Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. „Dormi bine, creşti sănătos!” este sloganul Zilei Internaţionale a Somnului, ce va fi sărbătorită vineri, 18 martie.
Se apreciază că tulburările de somn afectează sănătatea şi calitatea vieţii a 45% din populaţia lumii, susţin specialiştii. Foarte multe persoane suferă de apnee în somn şi au probleme legate de oprirea respiraţiei repetat în timpul somnului, ca urmare a blocării căilor respiratorii. „Există o diversitate greu de imaginat a tulburărilor de somn şi noi încercăm să atragem atenţia opiniei publice asupra consecinţelor neidentificării la timp a acestor suferinţe”, spune profesor doctor Florin Mihălţan. El reaminteşte responsabililor din sănătate, „că această specializare nu este încă recunoscută la noi”, în ciuda numărului mare de suferinzi.
Apneea de somn poate fi cauzată de o dimensiune prea mare a limbii, excrescenţelor de ţesut sau pierderii tonicităţii muşchilor care ţin căile respiratorii deschise. O apnee de somn poate dura între 10 secunde şi mai multe minute, fiecare astfel de eveniment fiind asociat cu o scădere a aportului de oxigen. Se pot produce între 5 şi 30 de astfel de opriri ale respiraţiei sau chiar mai mult pe oră. Acestea afectează inima şi pot cauza probleme grave de sănătate.