x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Uleiul de masline merge la inima

Uleiul de masline merge la inima

26 Oct 2004   •   00:00

Un studiu publicat recent in American Journal of Clinical Nutrition sustine ca regimul mediteranean si consumul de ulei de masline permit impreuna scaderea presiunii arteriale.

EXCESE. Potrivit cardiologilor, alimentatia joaca un rol important asupra presiunii arteriale. De exemplu, se stie ca excesul de sare, de grasimi contribuie la cresterea periculoasa a presiunii. Totusi, cateva studii de ultima ora aduc probe indubitabile privind avantajele regimului mediteranean asupra tensiunii. Acest regim are ca piese de baza uleiul de masline, branza de capra, lactatele naturale, legumele si fructele. El este specific populatiei Insulei Creta, zona geografica recunoscuta pentru incidenta scazuta a bolilor cardiovasculare.

PROBE. Doctorul Theodora Psaltopoulou de la Universitatea de Medicina din Atena si colegii sai au demonstrat ca nu numai regimul mediteranean reuseste sa mentina tensiunea la valori normale, dar si ca separat componentele acestuia contribuie la protejarea sanatatii. Echipa coordonata de doctorul Theodora Psaltopoulou a examinat datele cuprinse in studiul grec EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). La acest studiu au fost incluse 20.343 persoane care nu sufereau de hipertensiune arteriala. S-a analizat stilul lor alimentar si s-a stabilit ca mancau zilnic legume, fructe si... ulei de masline, fie in alimentele preparate, fie in salatele de cruditati. Asadar, invitati la masa uleiul de masline! (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă