x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Uleiurile esenţiale calmează insectele

Uleiurile esenţiale calmează insectele

07 Sep 2010   •   00:00
Uleiurile esenţiale calmează insectele
Sursa foto: /Thinkstock

Pentru ca insectele să vă ocolească, iar dumneavoastră să scăpaţi de înţepăturile acestora, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi. Astfel, nu folosiţi apă de colonie, parfumuri şi deodorante. De asemenea, nu purtaţi bijuterii strălucitoare, care atrag albinele. Îmbrăcaţi-vă în haine deschise la culoare, evitându-le pe cele înflorate sau în culori întunecate. Nu consumaţi alcool, deoarece băuturile alcoolice produc dilatarea vaselor sanguine şi înroşirea pielii, ceea ce atrage ţânţarii şi alte insecte care se hrănesc cu sânge.


REŢETĂ
Ingrediente pentru prepararea acasă a unui repelent: 2 ceşti hamei, o linguriţă ulei esenţial de lămâie sau lămâiţă, 1 lingură (15 ml) oţet din cidru de miere.
Se amestecă toate ingredientele într-o sticlă de spray de 480 ml sau într-una de 240 ml. Se agită puternic. Nu necesită refrigerare şi se va aplica la nevoie. Sfat: pulverizaţi protejând ochii, nasul şi gura.


M-A ÎNŢEPAT. CE-I DE FĂCUT?

O cataplasmă cu argilă sau cu pământ reprezintă un remediu de prim ajutor, care permite o atenuare a neplăcerilor provocate de înţepătură.
De asemenea, uleiurile esenţiale pot fi folosite cu succes în tratarea înţepă­turilor de insecte. Dintre acestea, eficiente sunt uleiul de muşeţel, uleiul de eucalipt, uleiul de lavandă şi uleiul de cimbru. Aceste uleiuri esenţiale pot fi combinate cu cele vegetale, de migdale, de jojoba.


ÎNŢEPĂTURA DE VIESPE
Extrem de dureroase, înţepăturile de viespe pot fi calmate cu amestec de oţet de cidru sau oţet de vin, două picături de ulei esenţial de lavandă şi două picături de ulei esenţial de muşeţel. Se aplică pe zona afectată de trei ori pe zi, timp de trei-patru zile.


ÎNŢEPĂTURA DE ŢÂNŢAR

Mai puţin dureroase, înţepăturile de ţânţar pot crea disconfort. Aşadar, foloseşte ulei esenţial de lavandă pentru calmarea lor. Dacă înţepăturile sunt extinse, aplică următorul amestec: o ceaşcă de oţet de cidru sau suc de lămâie, 10 picături de ulei esenţial de muşeţel. Acest amestec se aplică de trei ori pe zi, timp de trei zile.


SFAT
Remediile pregătite în casă trebuie depozitate în cutii închise ermetic, pentru a le păstra prospeţimea. Se va testa întotdeauna amestecul pe o porţiune de piele înainte de a aplica pe zone mari, pentru a evita reacţiile alergice.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei