x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ultimii dinti vin cu tam-tam

Ultimii dinti vin cu tam-tam

18 Oct 2004   •   00:00

Nu este nici o placere cand apar maselele de minte. Acesti dinti blamati atat de pacienti, cat si de stomatologi ne pot aduce beneficii, dar si necazuri.

STELUTA INDREI

Molarii de minte, denumiti popular masele de minte, apar ultimii pe arcada dentara, la varsta de 18-24 de ani, iar de obicei nu prea au loc sa apara. La unii, maselele de minte pot sa fie drepte, aliniate in sir cu ceilalti dinti si utile in masticatie, la altii nu apar pentru ca raman incluse in os sau nu apar deoarece persoanele respective nu au mugure de molar de minte. La cei mai nefericiti, molarii de minte cresc oblici, cu varful spre obraz, ceea ce impune extractia. Motivele: maselele care erup intr-o pozitie vicioasa nu participa la masticatie si produc rani pe obraz, care la persoanele predispuse pot evolua in cancer de obraz. O situatie spectaculoasa este atunci cand maselele de minte apar la persoanele mai in varsta sub proteza pe care o poarta in locul maselelor pierdute. Molarul de minte inclus ani intregi in os erupe in aceste conditii, pentru ca s-a creat spatiu pe arcada si a fost stimulat de forta de masticatie produsa de proteza.

SIMPTOME. "Eruptia unui molar de minte este insotita, de regula, de o senzatie de jena, durere la masticatie sau la deschiderea gurii, stare subfebrila sau febrila si uneori de aparitia puroiului. Cand apar astfel de manifestari, pacientii trebuie sa mearga la stomatolog, deoarece se pot rezolva relativ simplu, nefiind dramatice pentru acestia", ne asigura dr. Roxana Vlad, asistent universitar la Facultatea de Stomatologie a UMF "Carol Davila".

INGRIJIRE. Maselele de minte pot sa nu ajunga pana la nivelul celorlalti dinti. Fiind mai mici, periajul acestora nu se face corect. Nu ajungem intotdeauna cu periuta pana la ultimul dinte. Din aceasta cauza, in general, maseaua de minte incepe sa se carieze de cum apare. In plus, mai exista o problema: pentru stomatolog este dificil sa trateze un molar de minte, pentru ca se lucreaza foarte greu la ultimul dinte de pe arcada. "Molarul de minte care are carie sau prezinta inflamarea pulpei dentare se poate trata cu obturatie sau cu extractie. Tratamentul depinde de dorinta pacientului si de hotararea medicului. Desi este un dinte mai incomod prin fenomenele pe care le produce la eruptie si prin dificultatile de ingrijire, este bine sa ne gandim de doua ori cand il scoatem, deoarece poate fi singura salvare pentru o lucrare protetica fixa viitoare", avertizeaza medicul primar stomatolog Roxana Vlad. Extractia maselei de minte devine o problema cand este ultima masea ramasa pe arcada dentara. Pierderea acesteia duce la imposibilitatea efectuarii unei lucrari fixe (proteza sau implant).

COMPLICATII

Molarul de minte poate fi inclus in os, dar intr-o pozitie orizontala, adica vine cu varful pe dintele vecin. Dupa ce se dezvolta radacina, molarul de minte are tendinta de a erupe, ceea ce cauzeaza complicatii ale dintelui vecin. De aceea, molarii de minte care sunt inclusi in pozitie vicioasa sau care sunt inclusi in pozitie normala, dar nu dau semne sa apara trebuie extrasi. Mai exista urmatoarea complicatie: atunci cand erupe, molarul de minte nu poate strapunge mucoasa mai groasa de deasupra. Potrivit dr. Roxana Vlad, cu un anestezic local "se decupeaza acea mucoasa ingrosata si astfel se elibereaza coroana molarului. Pacientii nu trebuie sa se teama de aceasta mica interventie pentru ca saliva este un factor de protectie care contribuie la videcarea rapida a gingiei". Daca maseaua de minte antreneaza o stare septica generala, interventia medicului este obligatorie. Mai intai se dreneaza puroiul, iar in ziua urmatoare se scoate maseaua. De altfel, orice dinte implicat intr-un abces se pierde.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă minte